Wer ist Walter? - međunarodna radionica plakata Studentice Studija dizajna s mentorom Tomislavom Vlainićem sudjelovale na međunarodnoj radionici plakata u Sarajevu

Od 8. do 13. svibnja u Sarajevu se održala međunarodna dizajnerska radionica pod nazivom Wer ist Walter? Resistance Againts Fascism koja je okupila 24 studenata/studentica iz Francuske, Njemačke, BiH te Hrvatske. Radionica je dio  istoimenog internacionalnog istraživačkog projekta kojoj je cilj edukacija javnosti o pokretima otpora kroz povijest.

Od 8. do 13. svibnja u Sarajevu se održala međunarodna dizajnerska radionica pod nazivom Wer ist Walter? Resistance Againts Fascism koja je okupila 24 studenata/studentica iz Francuske, Njemačke, BiH te Hrvatske. Radionica je dio  istoimenog internacionalnog istraživačkog projekta kojoj je cilj edukacija javnosti o pokretima otpora kroz povijest.

Sama suradnja odvijala se u nekoliko faza. Prije same fizičke radionice mentori iz četiriju zemalja na daljinu su pripremali materijale i osmišljavali metodologiju radionica. Kao dio priprema, svaki je mentor sa studentima sa svojih sastavnica održao predradionice u kojima su studente educirali o temi te istraživali lokalne povijesne specifičnosti pokreta otpora i borbe protiv fašizma. Kao reakciju na istraženo, svi su studenti dizajnirali plakate koji su dodatno precizirali neku određenu temu te su te plakate sa sobom ponijeli u Sarajevo. Pri dolasku na radionicu u Sarajevo, plakati su izloženi i prezentirani u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Sama fizička radionica temeljila se na internacionalnom diskursu, odnosno na razgovoru između profesora i studenata različitih zemalja te razmjeni znanja i iskustava. Osim doslovnog dijaloga između sudionika radionice, profesori svih škola održali su predavanja ( predavači: Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo), Amer Mržljak (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo), Steffen Schuhmann (Weißensee Kunsthochschule), Tomislav Vlainić (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Zagreb), Elma Hašimbegović (Historijski muzej Bosne i Hercegovine) ) o njihovoj percepciji pokreta otpora kroz dizajn te je održano edukacijsko vodstvo gradom od strane voditelja radionice, povjesničara Nicolasa Molla. Predavanja su imala za cilj povući paralelu angažiranog dizajna kroz povijest s problematikama sadašnjice i njihovim potencijalnim dizajnerskim odgovorima, što je pružilo bazu radionici koja traži odgovore na pitanja manifestacija pokreta otpora u suvremenom dobu. Istu funkciju imalo je i povijesno vodstvo gradom u kojem su studenti u šetnji Sarajevskom dolinom obišli glavninu spomenika narodnooslobodilačke borbe 2. svj. rata te na taj način, uz vođenu turu Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine dobili kontekst povijesti grada i njegovih problema danas.

Radionica je zaključena dvodnevnim radom studentica i studenata u miješanim grupama, gdje su, uzimajući u obzir preneseno znanje i iskustvo, u 6 novih grupa isproducirali prijedloge rješenja za redizajn međunarodnog loga pokreta otpora, te dodatnih popratnih materijala (plakati, animacije, 3d modeli…) koje su zatim prezentirali, a nakon toga su se međusobno na njih i ,općenito, na proces rada kritički osvrnuli. Dijalog, rad i vršnjačka kritika među grupom studenata koji se do tad nisu poznavali ispostavio se zahtjevnim zadatkom od samog početka, ali i kao uspješno riješenim predviđenim izazovom radionice, koja je , uz svoju primarnu edukacijsku funkciju, imala za cilj umrežiti studente različitih zemalja i pružiti im platformu za međusobno upoznavanje te upoznavanje različitih dizajnerskih pristupa, procesa i studijskih programa. Stoga su studenti obišli i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu te dobili uvid u njihove procese i rezultate rada.

Na radionici je sudjelovalo 4 fakulteta iz četiri europska grada: École professionnelle supérieure d'arts graphiques (Pariz), Weißensee Kunsthochschule (Berlin), Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo (Sarajevo) i Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (Zagreb).  Studij dizajna predstavilo je 6 studentica — Enea Knežević, Karla Jaranović, Lucija Tadić, Luka Nera Sibila, Rebeca Jana Bačani — te njihov nastavnik Tomislav Vlainić.

3. srpnja 2024. otvoren je novi stalni postav Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine
pod nazivom ‘Wer ist Walter?’ unutar kojeg je postavljena i izložba studentskih radova nastalih na međunarodnoj radionici plakata.

Popis organizatora, predavača i voditelja radionice:
predavači: Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo), Amer Mržljak (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo), Steffen Schuhmann (Weißensee Kunsthochschule), Tomislav Vlainić (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Zagreb), Elma Hašimbegović (Historijski muzej Bosne i Hercegovine), Nicolas Moll (Crossborder factory), Auriane Jousse (CIFE)

Tekst: Rebeca Jana Bačani / Dorada: Marija Juza