Iva Kostešić obranila doktorski rad pod nazivom 'Modeli interdisciplinarnoga projektiranja u području urbanizma, arhitekture i dizajna u organiziranoj stambenoj izgradnji'

Fakultetsko vijeće Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na svojoj 576. redovnoj sjednici od 19. rujna 2023. godine, na temelju izvješća povjerenstva za ocjenu doktorske disertacije, prihvatilo je doktorski rad Ive Kostešić, izrađen pod mentorstvom prof. dr. sc. Tihomira Jukića. Iva Kostešić 15. veljače obranila je doktorski rad pod naslovom: 'Modeli interdisciplinarnoga projektiranja u području urbanizma, arhitekture i dizajna u organiziranoj stambenoj izgradnji', pred povjerenstvom za obranu doktorske disertacije u sastavu: izv. prof. dr. sc. Kristina Careva, predsjednica, doc. dr. sc. Dubravko Bačić te doc. dr. sc. Željka Jurković, Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta u Osijeku. 
 

22.02.2024.
Novost
 • Natječaj Erasmus+ studenti studijski boravak (SMS) za programske zemlje (EU-KA131) za akademsku godinu 2024./25.

Natječaj Erasmus+ studenti studijski boravak (SMS) za programske zemlje (EU-KA131) za akademsku godinu 2024./25.

Objavljen je Natječaj Erasmus+ studenti studijski boravak (SMS) za programske zemlje (EU-KA131) za akademsku godinu 2024./25. ,poveznica: http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-studenata/nat.... Molimo studente da pažljivo čitaju upute uz natječaj, ali i priloženu dokumentaciju o kriterijima bodovanja i rangiranju. Kompletna dokumentacija mora biti urudžbirana do 4. ožujka 2024. (12.00 sati - podne, online i papirnato).

21.02.2024.
Natječaj
 • Upiši izborni predmet u ljetnom semestru na Studiju dizajna!

Upiši izborni predmet u ljetnom semestru na Studiju dizajna!

Studij dizajna objavljuje popis predmeta koje studenti drugih fakulteta našeg Sveučilišta mogu upisati kao izborne predmete. Pogledajte naš popis i odaberite predmete koji će proširiti Vaše razumijevanje dizajna, filma, fotografije, vizualne kulture, povijesti umjetnosti, sociologije, scenografije….

19.02.2024.
Novost

Suradnja Studija dizajna + agencije Señor + Hrvatskog Telekoma

Odjel Vizualnih komunikacija Studija dizajna u zimskom je semestru ostvario uspješnu suradnju s nezavisnom agencijom za komunikaciju i branding Señor. U sklopu kolegija Projektiranje — Vizualne komunikacije, studenti 5. semestra sudjelovali su na projektnom zadatku izrade komunikacijske kampanje za Hrvatski Telekom.

15.02.2024.
Novost

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2023./2024.

Na temelju članka 16. Statuta i članka 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2023./2024.

15.02.2024.
Natječaj
 • Natječaj za studentske razmjene u ak. god. 2024./2025.

Natječaj za studentske razmjene u ak. god. 2024./2025.

Sveučilište u Zagrebu objavljuje natječaj za studentske razmjene u ak. god. 2024./2025. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene. Detalji natječaja dostupni su na mrežnim stranicama na poveznici: https://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-stipendiju-za-student....

01.02.2024.
Natječaj
 • Martina Ramljak i Tara Radić nagrađene na Unizg Global Game Jam

Martina Ramljak i Tara Radić nagrađene na Unizg Global Game Jam

Uspješno je završen prvi 'Unizg Global Game Jam' održan 26.-28.01.2024., u organizaciji ADU, FER i Studija dizajna. Tijekom 'Unizg Global Game Jam' sudionici različitih profila i predznanja su u svega 48 sati trebali osmisliti, realizirati i prezentirati prototip video igre ili društvene igre što je predstavljalo zahtjevan izazov. Nagradu za najbolju igru, oblikovanje zvuka i oblikovanje narativa dobio je tim s igrom 'The life of Bob", u kojem su kao vizualni umjetnici sudjelovale naše studentice, Martina Ramljak i Tara Radić.

31.01.2024.
Nagrade

Javni natječaj za vizualni identitet Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu

Nagrada za pobjednički rad iznosi 2500 eura, a osim toga, pobjednik će imati priliku za daljnju suradnju sa Studentskim Zborom Sveučilišta u Zagrebu na budućim projektima.

26.01.2024.
Natječaj
 • Ima li budućnost reprizu? Interijer 1990-2015 – izložba u Galeriji Studija dizajna

Ima li budućnost reprizu? Interijer 1990-2015 – izložba u Galeriji Studija dizajna

U četvrtak, 25. siječnja 2024., s početkom u 18 sati, u Galeriji Studija dizajna, otvara se skupna izložba pšod nazivom 'Ima li budućnost reprizu? Interijer 1990-2015', prema konceptu Primoža Jeze, u suradnji između Akademije likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani, Fakulteta za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani, Društva Pekinpah i Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 

19.01.2024.
Izložba
 • Tu smo – poziv na izložbu fotografija

Tu smo – poziv na izložbu fotografija

Pozivamo vas na izložbu fotografija 'Tu smo', koja se održava na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja 2024. godine. Izložba je rezultat suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. Cilj ovog projekta jest podizanje svijesti o kvaliteti života osoba s invaliditetom i služi kao podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. Izlažu se fotografije Mare Milin, Sanjina Kaštelana te Stanka Hercega, nastavnika Studija dizajna. 

15.01.2024.
Izložba
 • ERASMUSiraj se! – predavanje o Erasmus programima

ERASMUSiraj se! – predavanje o Erasmus programima

U utorak, 16. siječnja, na Studiju dizajna dolaze kolege iz Erasmus Student Network koji će promovirati Erasmus programe i prezentirati kako se uspješno prijaviti. Predavanje počinje u 18 sati. 

15.01.2024.
Novost
 • UniZg Global Game Jam – otvorene prijave!

UniZg Global Game Jam – otvorene prijave!

Otvorene su prijave za se UniZg Global Game Jam, koji se održava na Studiju dizajna, od 26. do 28. siječnja 2024. Za prijavu potrebno je slijediti link, priključiti se Discordu te se prijaviti. Događaj će uključivati timski rad na razvoju igara tijekom vikenda, te mogućnost umrežavanja sa stručnjacima i drugim entuzijastima.

11.01.2024.
Novost
 • Nagrade i priznanja Studija dizajna 2022./23.

Nagrade i priznanja Studija dizajna 2022./23.

Tradicionalno svakog prosinca održava se svečanost promocije prvostupnika i diplomanata, u sklopu koje se dodjeljuju i Nagrada i priznanja Studija dizajna. Ove su godine dodijeljene godišnje nagrade studentima Slavku Peteku, Enei Knežević, Emi Čimbur te Luki Šimunoviću, a posebno priznanje osvojili su Nino Dolenc, Lucija Tadić i Katja Malešević.

18.12.2023.
Nagrade
 • Feđa Vukić predsjednik Sveučilišnog vijeća Sveučilišta u Zadru.

Feđa Vukić predsjednik Sveučilišnog vijeća Sveučilišta u Zadru

Prof. dr.sc. Feđa Vukić izabran je jednoglasnom odlukom članova Sveučilišnog vijeća za predsjednika ovog tijela Sveučilišta u Zadru na mandatno razdoblje od šest godina. Novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti definira Sveučilišno vijeće kao tijelo koje brine o zakonitosti rada javnog sveučilišta i racionalnoj uporabi materijalnih te kadrovskih resursa s nizom razina odgovornosti. Profesor Vukić djeluje na Studiju dizajna kao nastavnik teorijskih predmeta skoro tri desetljeća a u razdoblju 2018-2022 bio je voditelj i potom pročelnik Studija dizajna. 

12.12.2023.
Novost
 • Filmske projekcije iz repertoara DA2 – Zagreb Design Art & Architecture Film Festivala

Filmske projekcije iz repertoara DA2 – Zagreb Design Art & Architecture Film Festivala

U utorak, 12. prosinca, s početkom u 18 sati, u predavaonici za Fotografiju i film (foto studio) Studija dizajna, održava se projekcija filmova iz repertoara DA2 – Zagreb Design Art & Architecture Film Festivala: 'Moderna Danska Arnea Jacobsena' i 'Ljudska utočišta'.

08.12.2023.
Novost

UniZg Global Game Jam – poziv na događanje!

Na Studiju dizajna, od 26. do 28. siječnja 2024., održava se UniZg Global Game Jam, događanje posvećeno razvoju računalnih i društvenih igara. Događaj će uključivati timski rad na razvoju igara tijekom vikenda, te mogućnost umrežavanja sa stručnjacima i drugim entuzijastima.

07.12.2023.
Novost
 • G/rad: Arendt i Benjamin o arhitekturi – poziv na predavanje

G/rad: Arendt i Benjamin o arhitekturi – poziv na predavanje

Pozivamo vas na predavanje 'G/rad: Arendt i Benjamin o arhitekturi', koje će održati prof. dr. sc. Tatjana Jukić, u sklopu kolegija Zgrade za rad, u ponedjeljak 11. prosinca, s početkom u 10 sati, u predavaoni P2 (Tekstilpromet).

07.12.2023.
Novost

Poziv na nastupno predavanje za dr.sc. Filipa Valjka

Na temelju članka 42.i 43. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (“Narodne novine” br. 119/2022.), te Odluke o nužnim uvjetima za ocjenu nastavne i znanstveno-stručne djelatnosti u postupku izbora u znanstveno-nastavna zvanja Rektorskog zbora i NVZVOTR (NN 122/17), dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Bojan Baletić oglašava nastupno predavanje za dr.sc. Filipa Valjka u postupku izbora nastavnika na znanstveno-nastavnom radnom mjestu docent u području Tehničkih znanosti, polje Strojarstvo, grana Opće strojarstvo na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku – Studij dizajna, pod naslovom: ‘Postupci aditivne proizvodnje prototipova, proizvoda, alata i kalupa’. Predavanje se održava u četvrtak, 14. prosinca 2023., s početkom u 15,15 sati, u predavaonici Odsjek- Studij dizajna u Frankopanskoj 12.

06.12.2023.
Novost
 • Susreti – izložba u Galeriji Studija dizajna

Susreti – izložba u Galeriji Studija dizajna

U petak, u 17 sati, u Galeriji Studija dizajna, otvara se izložba 'Susreti', na kojoj će se predstaviti proces i rezultati radionice InDU, kao prva faza projekta Indu – Inkluzivni proizvodi i metode. Radionica je održana u listopadu u ustanovi URIHO u Zagrebu s ciljem prevladavanja komunikacijskih barijera između osoba s invaliditetom i prosječnih osoba, odnosno uspostavljanja komunikacije među sudionicima projekta InDU, testiranja metoda i istraživanja stvarnih potreba i mogućnosti kroz zajednički rad. Izložba traje do 15. prosinca 2023. 

05.12.2023.
Izložba
 • Laura Mrkša – predavanje na Studiju dizajna

Laura Mrkša – predavanje na Studiju dizajna

U utorak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati, održava se gostujuće predavanje Laure Mrkša, 'About Consuming Time'. O svojemu najnovijem radu, 'Consuming Time', kojega će predstaviti na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji Bernardo Bernardi (7.12.2023. — 15.01.2024.), kao i o njezinu kreativnom i životnom putovanju, imat ćemo prilike čuti u utorak. Pridružite nam se!

04.12.2023.
Novost
 • Natječaj za dodjelu Godišnjih nagrada Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2023.

Natječaj za dodjelu Godišnjih nagrada Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2023.

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu objavljuje natječaj za dodjelu Godišnjih nagrada Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2023. godini. Prijave na natječaj primaju se e–poštom od 1. prosinca 2023. do 15. siječnja 2024. godine. Povjerenstvo za ocjenu radova objavit će rezultate o dodjeli nagrade najkasnije do 28. veljače 2024. godine.

30.11.2023.
Natječaj
 • Dizajn luksuznih hotelskih soba Mladena Orešića predstavljen na Design Districtu u Rovinju

Dizajn luksuznih hotelskih soba Mladena Orešića predstavljen na Design Districtu u Rovinju

Na sajmu Design District, koji se održao u Rovinju, predstavljen je dizajn luksuznih soba za hotele visoke kategorizacije, a među autorima je i umirovljeni profesor Studija dizajna Mladen Orešić. 

30.11.2023.
Novost
 • Drugi krug natječaja za Erasmus+ mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2023./24. - programske zemlje (KA131)

Drugi krug natječaja za Erasmus+ mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2023./24. - programske zemlje (KA131)

Sveučilište u Zagrebu je 22. studenoga 2023. godine raspisalo drugi krug natječaja za Erasmus+ mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2023./24. - programske zemlje (KA131).

22.11.2023.
Natječaj
 • Promocija publikacije 'Borba protiv klimatskih promjena u formatu 35,5 x 42,6 mm'

Promocija publikacije 'Borba protiv klimatskih promjena u formatu 35,5 x 42,6 mm'

Pozivamo Vas na promociju publikacije u sklopu istoimene izložbe 'Borba protiv klimatskih promjena u formatu 35,5 x 42,6 mm - Poštanske marke na temu plastični otpad u moru'. Pridružite nam se u četvrtak, 23.11.2023., u 18 h u Galeriji Studija dizajna! 

22.11.2023.
Novost
 • Nina Bačun dobila priznanje za dosadašnji istraživački rad na Doktorskom znanstvenom studiju Arhitektura i urbanizam

Nina Bačun dobila priznanje za dosadašnji istraživački rad na Doktorskom znanstvenom studiju Arhitektura i urbanizam

Čestitamo našoj nastavnici Nini Bačun na posebnom priznanju za dosadašnji istraživački rad na Doktorskom znanstvenom studiju Arhitektura i urbanizam, na temu: Cinematic Space as a Tool for Critical Research on Architecture: Interactions Between Architecture and Film dodijeljena na Danu doktorata - PHD DAY 2023, Af.

20.11.2023.
Nagrade
 • Dig studio osvojio je Pentawards Bronze Award za dizajn ambalaže kompleta ‘Hum – Zvjezdarnica Višnjan’, Hrvatske kovnice novca

Dig studio osvojio je Pentawards Bronze Award za dizajn ambalaže kompleta ‘Hum – Zvjezdarnica Višnjan’

Dig studio, čija je kreativna direktorica Izvorka Jurić ujedno i nastavnica Studija dizajna, osvojio je Pentawards Bronze Award za dizajn ambalaže limitiranog izdanja kompleta ‘Hum – Zvjezdarnica Višnjan’, Hrvatske kovnice novca koja sadrži najmanju kovanicu na svijetu – zlatnik promjera samo 1,99 milimetara koji nosi motiv Huma poznatog kao najmanji grad na svijetu. Projekt je uključen i u finale prestižnog natjecanja svjetskih kovnica - MDC Awards, u kategoriji ‘Best Packaging of a collectible coin’, koje se održava u sklopu Mint Directors konferencije u organizaciji Royal Canadian Mint.

20.11.2023.
Nagrade
 • Predavanje Svena Sorića na Studiju dizajna

Predavanje Svena Sorića na Studiju dizajna

U utorak 21.11.2023., s početkom  u 18 sati, održava se predavanje gosta predavača Svena Sorića, pod nazivom 'Što radim kad radim, s kime i kako radim, gdje radim i zašto to sve radim kad radim'.

17.11.2023.
Novost
 • Design As Play.... Or Something Else Entirely – poziv na predavanje

Design As Play.... Or Something Else Entirely – poziv na predavanje

U utorak, 14.11.2023., s početkom u 18 sati, na Studiju dizajna održava se predavanje Konstfack University / Design As Play.... Or Something Else Entirely! - mlade dizajnerice Emilie Velazquez Mospinek. Emilia je nedavno diplomirala na Konstfack University, najznačajnijem švedskom fakultetu za dizajn, umjetnost i obrt. Emilia će govoriti o svojem studiranju na Konstfacku: o edukaciji, kolegijima, zadacima, iskustvu studiranja i o svojem portfoliu. Trenutno živi i radi u Zagrebu kao freelance dizajnerica i na praksi u Oazi. @emilia.velazquez.mospinek 

13.11.2023.
Novost
 • 2. krug Natječaja za mobilnost studenata - Erasmus+ stručna praksa

2. krug Natječaja za mobilnost studenata - Erasmus+ stručna praksa

Objavljen je novi Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA131). Drugi krug Natječaja je namijenjen studentima koji sa stručnom praksom žele početi u razdoblju od 12.2.2024.- 1.8.2024. Završetak mobilnosti je najkasnije 30.9.2024. Krajnji rok za dostavu prijavne dokumentacije je 29.2.2024. do kraja dana - ili ranije, ovisno o predviđenom datumu polaska.

12.11.2023.
Natječaj
 • Znanost i umjetnost Arhitektonskog fakulteta – panel na Interliberu

Znanost i umjetnost Arhitektonskog fakulteta – panel na Interliberu

U sklopu predstavljanja Arhitektonskog fakulteta na sajmu Interliber 2023 na izložbenom prostoru Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 8. studenog 2023., od 17 do 18 sati, održava se promotivni panel s temom 'Znanost i umjetnost Arhitektonskog fakulteta'. U panelu će sudjelovati prof. dr. sc. Mia Roth Čerina, izv. prof. dr. sc. Ana Mrđa i izv. prof. art. Vedran Kasap, uz moderatoricu asist. Andreu Čeko, te će predstaviti publicistiku i aktivnosti u znanstvenom, stručnom i umjetničkom djelovanju Arhitektonskog fakulteta. Teme predstavljanja su znanstveni časopis 'Prostor', tematske publikacije obnove nakon potresa, te Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2023.

07.11.2023.
Novost