Vukić Feđa

prof. dr. sc.

Područje / polje:
Teorija, metodologija i povijest dizajna

Konzultacije: srijedom, 11:00 – 12:00 h, uz najavu mailom

Biografija: 
Rođen u Zadru 1960. godine. Diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, 1984. Stručno se usavršavao tijekom 1994. i 1995. godine na The Wolfsonian Foundation Research Center / Florida International university, Miami Beach, USA. Doktorirao u znanstvenom području teorija dizajna na Univerzitetu u Ljubljani. Na Arhitektonskom fakultetu, Studiju dizajna u Zagrebu predaje od 1994. godine.

Članstva u organizacijama:
Hrvatsko dizajnersko društvo
član Matičnog odbora za interdisciplinarno područje
član uredništva znanstvenog časopisa Prostor
član uredništva znanstvenog časopisa New Design Ideas

Aktivnosti u okviru struke:
Od 1990. do danas objavio veći broj studija i kritika u stručnim časopisima, kao i izvornih znanstvenih studija i radova u hrvatskoj i stranoj periodici. Također je objavio desetak knjiga na temu moderne arhitekture, dizajna i vizualnih komunikacija. Knjiga „Stoljeće hrvatskog dizajna" prevedena je 1997. godine i na engleski jezik, a prema knjizi bila je postavljena istoimena izložba u MGC „Klovićevi dvori". Urednik je knjige „Zagreb, modernost i grad" i zbornika „Od oblikovanja do dizajna", 2003. Autor znanstvenog istraživanja o povijesti oglašavanja u Hrvatskoj, koje je kao knjiga i izložba predstavljeno 2006. pod naslovom „Umjetnost uvjeravanja, Oglašavanje u Hrvatskoj 1835 - 2005". Koautor knjige „Croatian Design Now", s Victorom Margolinom 2008. Od kraja devedesetih istražuje identitete zajednica o kojoj temi objavljuje i znanstvene članke te knjigu „Grad kao identitetski sustav", 2013. Uredio zbornik „Savska 25, arheologija modernosti u prostoru Studentskog centra", 2004., a koji je objavljen 2014. Autor sveučilišnog udžbenika „Teorija i povijest dizajna kritička antologija", 2012. i knjige „The Other Design History" 2015. Član uredništva znanstvenog časopisa Prostor i New Design Ideas. Advisory Board Member znanstvenog časopisa Journal of Design History.

Godine 2020. znanstveni je koordinator i organizator svjetske međunarodne konferencije o dizajnu ICDHS 12 s temom "Lessons to Learn? Past Design Experiences and Contemporary Design Practices". ICDHS konferencije podupire International Committee for Design History and Design Studies, zajednica svjetski priznatih znanstvenika, akademika, istraživača i stručnjaka osnovana 1999. g. u Barceloni s ciljem unaprjeđenja i razmjene znanja iz domene teorije i metodologije dizajna. S tom svrhom ICDHS bienalno organizira konferenciju tematski usmjerenu aktualnim i relevantnim izazovima suvremenog društva.  Konferencija je double blind peer-review karaktera i kao takva u kategoriji A1 znanstvenih radova s međunarodnom recenzijom koji se kao full paper objavljuju u knjizi izlaganja/proceedings.