Toni Bilić pobjednik natječaja Greening of the creative industries

Toni Bilić pobjednik natječaja Greening of the creative industries

Toni Bilić, bivši student Studija dizajna, sa svojim radom 'CASEin', projekt istraživanja i projektiranja novog biorazgradivog organskog materijala kao alternative jednokratnoj plastici, pobjednik je natječaja 'Greening of the creative industries“, kojeg zajednički organiziraju Sveučilište VERN', Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

'Materijalom CASEin sustavno se rješava problem hiperprodukcije jednokratne plastike kao i drugih zagađivačkih materijala koji se koriste u izradi jednokratnih ambalaža. CASEin je materijal na bazi mliječnog proteina kaseina, a budući da je dvokomponenetan strukturalni dijelovi se sastoje od piljevine, ostataka kave ili suhog lišća', objasnio je autor projekta, produkt dizajner i mag. art. Toni Bilić.

'U skladu s tim ovaj novi materijal sustavno doprinosi racionalnijem iskorištavanju organskog otpada i nusproizvoda industrije u svrhu očuvanja okoliša, a pogodan je i za izradu u kućnoj radinosti kao zamjena za jednokratne ambalaže. Lokalnu zajednicu će se educirati i poticati na proizvodnju putem sadržaja na društvenim mrežama, a nakon što se istroši, CASEin se može iskoristi za različite potrebe u vrtlarstvu čime se vraća prirodi i započinje novi životni ciklus', dodaje autor.

Ocjenjivački žiri u sastavu Izvorka Jurić (predsjednica žirija, AF, Studij Dizajna), Danko Friščić (Akademija likovnih umjetnosti), Andrea Hercog (AF, Studij Dizajna), Branimir Lazanja (Sveučilište VERN') i Anka Mišetić (AF, Studij Dizajna) prepoznao je inovativnost ovoga projekta te njegovu održivost u kontekstu odgovornosti prema okolišu i društvu, zbog čega je odluka o izboru bila jednoglasna.

'Stručni ocjenjivački sud je prepoznao ovaj 100 posto održivi, biorazgradivi i potpuno organski materijal koji je nastao spajanjem ostataka, kao inovativno rješenje koje ne samo da doprinosi razvoju zamjenskih održivih materijala već u dizajnu svojeg sustava djelovanja potiče pojedinca i lokalnu zajednicu da se uključe u zajedničko stvaranje održivije stvarnosti', komentirala je predsjednica žirija Izvorka Jurić.

Cilj natječaja bio je potaknuti studente, umjetnike i kreativce na stvaranje okolišnih i društveno održivih projekata u segmentu upcyclinga, downcyclinga i recyclinga.

Odabrani radovi moći će se razgledati na izložbi 'Greening of the creative industries' koja će se održati u okviru ovogodišnje međunarodne znanstvene konferencije 'Creative Future Insights – Creativity 360˚', 14. i 15. rujna na Sveučilištu VERN'.