Kora Rogina

TAKE MAKE – pisala od bambusa

2021./2022. / Industrijski dizajn / Preddiplomski: IV semestar / Projektiranje – Industrijski dizajn 4
Mentor: 
Fabrio Ivana
Asistent: 
Bačun Nina

Rad se sastoji od "open-source" knjižice s uputama koje kroz nekoliko koraka ilustriraju proces izrade različitih pisala od jedne stabljike bambusa; flomasteri, pera, nastavci za pera, držači za ugljen, kutijice za pohranu pera, čepovi te pernica koja ih sve zajedno obuhvaća u cjelinu i daje mogućnosti transporta.

Projekt se temelji na više stadija iskustva rada i dizajna; procesu učenja i stjecanja zanatske vještine obrade bambusa, personalizaciji rješenja te osvještavanju i poticanju pojedinaca svih dobnih skupina na kreativni potencijal eksperimentalnog bavljenja umjetnošću.

Krajnje rješenje naglašava neprocjenjivu važnost humanosti i delikatne pažnje ručne obrade svakog zasebnog detalja bambusa, čiji se odraz reflektira u njegovoj konačnoj svrsi: crtanje i pisanje koje je ljudima temeljna i svojstvena karakteristika samoaktualizacije i djelovanja od povijesnih začetaka vremena. Takav proizvod, napravljen od strane samog korisnika, uzdiže se svojom emocionalnom vrijednošću iznad svih ekonomskih vrijednosti, u moralnom i estetskom kontekstu.