Studij dizajna s izložbom U_OČI sudjeluje na Zagreb Design Weeku

Studij dizajna s izložbom U_OČI sudjeluje na Zagreb Design Weeku

Pozivamo vas na otvorenje izložbe U_OČI, kojom se Studij dizajna predstavlja na Zagreb Design Weeku. Izložba je dvodijelna te se 1. dio otvara 6. rujna u 18 sati na ALU koja je središnja lokacija ovogodišnjeg ZGDW-a, a drugi dio 7. rujna u 16 sati u Galeriji Studija dizajna.

U_OČI je prostorna instalacija radova studenata Studija dizajna, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastalih u ak.god. 20./21. i 21./ 22. koja prikazuje raznolikost zadataka, procesa i pristupa tijekom ukupnih pet godina studijskog školovanja. Posjetitelji imaju priliku zaviriti u holistički svijet dizajna kakvoga ga vide nove generacije studenata dizajna. Upečatljivi vizuali ciljaju privući pažnju, podcrtati, naglasiti, te javno progovoriti o recentnim temama kojima su se studenti kritički bavili u protekloj postcovid godini, a koje kritički propituju kvalitetu života i pojedinca i zajednice.

Opisi radova koje izlažemo: 
Automaton (grč. αὐτόματος: samopokretan) je uređaj koji obavlja koristan rad prema čovjekovoj zamisli. Od rane povijesti proteže se neprekinuta crta težnje za uobličavanjem apstraktnog ili praktičnog koncepta stroja koji je blizak životu u najvećoj mogućoj mjeri. Cilj zadatka je dizajn i samostalna izrada predmeta koji potiče interaktivno iskustvo igre (npr. igračka,didaktičko pomagalo, instrument) koja sadrži mehanizam.

Dizajn za poznatog korisnika / Dizajn za ciljanu skupinu
Okolnosti kojima unazad nekoliko godina intenzivno svjedočimo predstavljaju alarmantan poziv na radikalno promišljanje svrhe svoga djelovanja kao dizajnera. Ono mora biti usmjereno na tranziciju prema održivoj budućnosti, kroz promišljanje i definiranje novih životnih navika i metoda proizvodnje. Cilj zadatka je osmisliti, razviti i samostalno isproducirati proizvod (kao odgovor na specifičnu aktualnu situaciju/potrebu), od lokalno dostupnih materijala.

Vizualne komunikacije / Presjek
Presjek odabranih radova nastalih na preddiplomskom i diplomskom Studiju Dizajna, na kolegijima Projektiranje – Vizualne komunikacije 1-6 te Dizajn vizualnih komunikacija 1-3, osnovnim formativnim kolegijima u području dizajna vizualnih komunikacija. Kroz radove studenata, projekte koji adresiraju raznoliki spektar situacija i problema pratimo njihove interese, razmišljanja i stavove u širokom rasponu tema.

Dizajn postava izložbi: Ema Božek, Ema Čimbur, Valentin Domović, Mia Krakan, Dunja Lulić, Marta Matulić, Dora Mihinjač, Korana Mileusnić, Sara Milić, Dora Pavešić, Lucija Pavičić, Eva Rodinis, Ivana Šilić, Ema Tomašek.

Mentorice / voditeljice projekta: Nina Bačun, Nataša Njegovanović, Ana-Marija Poljanec.
Suradnik: Dujam Ivanišević.

Sponzori: Velprom d.o.o., IGEPA PLANA d.o.o., HDS ZAMP, Ars Kopija d.o.o.