Students for Tolerance – međunarodna radionica plakata (Ožujak – Svibanj 2022.)

Students for Tolerance – međunarodna radionica plakata (Ožujak – Svibanj 2022.)

Na poziv Tomislava Bobinca (Institut za dizajn i komunikacije, FH Joanneum, Graz) osmero studentica/studenata preddiplomskog Studija dizajna, smjera vizualne komunikacije: Katja Malešević, Mihael Šandro, Sven Vranješ, Ema Božek, Lucija Burić, Luce Storić, Ivana Šilić i Sara Zelić, skupa s nastavnicom Marijom Juza, sudjeluju u međunarodnom projektu radionica plakata ‘Students for Tolerance’. 

‘Students for Tolerance’ inspiriran je projektom ‘Tolerance’ dizajnera i aktivista Mirka Ilića koji je osmislio putujuće izložbe plakata ‘Tolerance Posters’ čiji su autori međunarodni dizajneri, a čije su poruke o društvenoj uključivosti i toleranciji obišle više od 38 zemalja.

Međunarodna 'design re-thinking' radionica ‘Students for Tolerance’ okuplja 31 studenticu/studenta iz 6 zemalja koji uče kako kreirati koncepte i osmisliti snažne društvene poruke o važnosti tolerancije kroz različite vizualne jezike i tehnike. Radionica u online i fizičkom obliku stremi stvaranju tolerantnijeg načina promišljanja koji će se prenijeti u društvo putem individualnih radova domaćih i međunarodnih studenata.

Tijekom ožujka i travnja odvijale su se pripremne faze radionice online, a od 11.-15. travnja 31 student dizajna s FH Joanneum (Graz, Austrija)), FH Dortmund (Njemačka), Akademije likovnih umjetnosti i oblikovanja (Ljubljana, Slovenija) i Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (Zagreb, Hrvatska) te njihovi nastavnici sudjelovali su u kontaktnom djelu radionica na FH Joanneum u Grazu.

Kontaktni dio započeo je predavanjem Mirka Ilića o projektu ‘Tolerance’ te se nastavio predavanjem Tomislava Bobinca o toleranciji za buduće generacije i uvodom u projektantski dio radionice. Narednih dana, uz intenzivnu nastavu i konzultacije, predavanja su održali i Roger Walk (FH Dortmund), Marija Juza (SD, Zagreb) i Domen Fras (ALUO Ljubljana) koji su uz Tomislava Bobinca mentorirali studentske radove. Tijekom pet dana studenti su radili na pojedinačnim konceptima te idejnim i izvedbenim rješenjima plakata na temu tolerancije.

Plakati nastali na radionici bit će prvi put predstavljeni 12.5.2022. na otvorenju izložbe ‘Students for Tolerance’ unutar Design Monat Festivala u Joanneumsviertel – Novoj galeriji u Grazu a kasnije i u Berlinu, Dortmundu, Ljubljani i Zagrebu.

Voditelj projekta: Odsjek za dizajn i komunikacije, FH Joanneum, Graz / Austria
Partneri projekta: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu / Hrvatska | Akademija likovnih umjetnosti i dizajna, Sveučilište u Ljubljani  / Slovenija | Studij dizajna Dortmund, Sveučilište primijenjenih znanosti I umjetnosti Dortmund / Njemačka.

Studenti Studija dizajna Zagreb: Katja Malešević, Mihael Šandro, Sven Vranješ, Ema Božek, Lucija Burić, Luce Storić, Ivana Šilić, Sara Zelić.
Predavači i mentori: Mirko Ilić (Mirko Ilic Corp., NY), Tomislav Bobinec (FH Joanneum), Marija Juza (Studij dizajna Zagreb), Domen Fras (ALU Ljubljana), Roger Walk (FH Dortmund).

Projekt je ostvaren unutar Erasmus+ kombiniranih intenzivnih programa (BIP).
Hvala Tomislav Bobinec, Andrea Schlacher, Ivana Fabrio

https://www.fh-joanneum.at/en/institut/design-communication/
https://www.uni-lj.si/academi.../academies/2013052914410827/
https://www.fh-dortmund.de/hochschule/design/index.php