Steven Heller napisao članak u Print Magazine-u o radovima studenata Studija dizajna - mala knjiga za velike borbe!

Krajem protekle godine imali smo čast da nas je na Studiju dizajna posjetio cijenjeni dizajner i aktivist Mirko Ilić kojem smo pokazali malu knjižicu projekta ‘Borba protiv klimatskih promjena u formatu 35,5 x 42,6 mm - Plastični otpad u moru’, a koja objedinjuje dizajnerska rješenja poštanskih marki studenata dizajna koje su kreirali za Hrvatsku Poštu.

Krajem protekle godine imali smo čast da nas je na Studiju dizajna posjetio cijenjeni dizajner i aktivist Mirko Ilić kojem smo pokazali malu knjižicu projekta ‘Borba protiv klimatskih promjena u formatu 35,5 x 42,6 mm - Plastični otpad u moru’, a koja objedinjuje dizajnerska rješenja poštanskih marki studenata dizajna koje su kreirali za Hrvatsku Poštu.

Knjižica je otputovala s g. Ilićem do New Yorka sve do ruku Stevena Hellera, svjetski poznatog art kritičara, dizajnera, art direktora i autora brojnih knjiga o grafičkom dizajnu. Čast nam je da je upravo on napisao i recenziju o ovom radu u Print magazine-u, rubrici Daily Heller:
https://www.printmag.com/daily-heller/the-daily-heller-tiny-postage-stam...

Studenti (autori): Jelena Bakač, Karla Braovac, Lara Dragojević, Sven Fajdetić, Valentina Fuzul, Goran Gajić, Vita Hrgetić, Lucija Kapetanić, Enea Knežević, Rosa Kobasić, Maja Krsnik, Sunčica Lovrić, Tea Lucek, Lara Luić-Kmezić, Mia Maurović, Alen Marković, Emilija Novosel,Enea Piškor, Luka Nera Sibila, Tia Slovenc, Ana Sunara, Neva Šavorić, Tereza Šestanović, Andrej Vern, Ema Vuković, Glorija Zaić
Mentori: Tomislav Vlainić, Romana Kajp, Marija Juza i Ana-Marija Poljanec
SURADNICI: Feđa Vukić, Hrvatska pošta
Kolegij: Projektiranje - Vizualne komunikacije 3 / 2. godina preddiplomskog studija ak.god. 2022./23.
Fotografije: Karla Braovac, Enea Knežević, Glorija Zaić

Više o projektu - od poštanske markice do knjige i izložbe
Plastični otpad u morima predstavlja jedan od najozbiljnijih ekoloških problema današnjeg društva. Plastični otpad, uključujući boce, vrećice, ambalažu i mikroplastiku, zagađuje mora širom svijeta, ugrožavajući morski ekosustav i ljudsko zdravlje. Prema podacima Europskog parlamenta, do 2050. godine plastični bi otpad mogao premašiti broj riba u morima.
Borba protiv plastičnog otpada u morima zahtijeva globalnu suradnju, promjene u ponašanju potrošača, uspostavu strožih propisa i poticanje inovacija u proizvodnji i recikliranju plastike. Ključno je smanjiti količinu plastičnog otpada koji ulazi u okoliš, poticati recikliranje i zamjenu jednokratnih plastičnih proizvoda održivim alternativama.
Svjesnost o ovom problemu sve više raste, a mnoge organizacije, institucije i pojedinci poduzimaju mjere kako bi se smanjila količina plastičnog otpada u morima i očuvala ljepota i bogatstvo morskog svijeta.
Studij dizajna na poziv Hrvatske pošte uključio se u širenje poruke o ovom alarmantnom problemu i jednoj od najvažnijih i najvećih globalnih tema te je poruku uspješno iskomunicirao na mikro formatu dimenzija 35,5 × 42,6 mm.
Projekt suradnje Studija dizajna i Hrvatske pošte na temu Plastični otpad u moru kao dio tematske serije poštanskih maraka Borba protiv klimatskih promjena proveden je u okviru nastave kolegija Projektiranje vizualne komunikacije 3, na drugoj godini Prijediplomskog studija dizajna na smjeru Vizualne komunikacije. Studenti su zajedno sa svojim mentorima nešto više od mjesec dana osmišljavali i razvijali svoja rješenja prigodne poštanske marke. Bavili su se različitim interpretacijama utjecaja plastičnog otpada na biljni i životinjski svijet u moru koji za posljedicu ima i ugrozu ljudskog zdravlja, gubitke u gospodarstvu te negativni učinak na klimatske promjene. Najmlađe generacije autora ozbiljno su promišljale goruće globalne probleme, pitanja zelene tranzicije te svoju okolinu kao dugoročno klimatski neutralnu i održivu. Komunikacijska vrijednost ovog projekta specifična je upravo i zbog zadatosti formata. Rezultat je bio 26 originalnih prijedloga poštanskih maraka.
U uži izbor odabrano je šest rješenja čije su autorice studentice: Lara Dragojević, Valentina Fuzul, Lucija Kapetanić, Enea Knežević, Luka Nera Sibila i Tia Slovenc. Povjerenstvo Hrvatske pošte odlučilo je realizirati rad studentice Enee Knežević nastao pod mentorstvom izv. prof. art. Tomislava Vlainića. Rad prikazuje ribu izrađenu od plastične vrećice — transformaciju koja nedvosmisleno i jasno komunicira prijetnju opstanku životinjskog svijeta u moru kao posljedica onečišćenja plastičnim otpadom. Nominalna vrijednost marke iznosi 1,14 eura, a otisnuta je u 30 000 primjeraka i u arčiću od 10 maraka. Uoči svjetskog obilježavanja Dana Planeta Zemlje, Hrvatska pošta izdala je 20. travnja 2023. uz marku i žig te FDC — prigodnu omotnicu prvog dana.
Studij dizajna prvi puta je potpisan na marki Hrvatske pošte 2020. godine kada je tema i motiv bio vizualni identitet Hrvatskog predsjedanja vijećem Europske unije koji je također oblikovao autorski tim sa Studija dizajna.
Ambiciozno planirana suradnja Studija dizajna i Hrvatske pošte na temu borbe protiv klimatskih promjena zamišljena i ostvarena 2022./2023. godine nastavit će se i sljedećih godina. Očekujemo i radujemo se novim rješenjima poštanskih maraka mladih autora i autorica uz potpis Studija dizajna.
U sklopu projekta nastala je i publikacija koja objedinjuje sva studentska rješenja a čija promocija je održana u sklopu istoimene izložbe ‘Borba protiv klimatskih promjena u formatu 35,5 x 42,6 mm - Plastični otpad u moru’ krajem 2023. godine.