Srijeda na Studiju dizajna

diego_vainesman_lecture_Zagreb

Ususret Zgrafu 12, ugostili smo bivšeg izvršnog direktora Type Directors Cluba (TDC) i prvog Latinoamerikanca na mjestu predsjednika TDC-ova odbora – Diega Vainesmana.

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Tema ovogodišnjeg, dvanaestog, izdanja jest sintagma „društvene reprize“, koju potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna, Rick Poynor.

Zahvaljujući Zgrafu, imali smo priliku na Studiju dizajna ugostiti zanimljivoga gosta, bivšeg izvršnog direktora Type Directors Cluba (TDC) i prvog Latinoamerikanca na mjestu predsjednika TDC-ova odbora – Diega Vainesmana. Predavanjem je predstavio svoju osebujnu viziju toga kako kreativna komunikacija omogućuje logotipima, proizvodima i poznatim povijesnim osobama pričanje uzbudljivih vizualnih priča. Ovim je predavanjem gospodin Vainesman podijelio vlastite spoznaje o starim umjetnostima u digitalnome i ultratehnološkome svijetu, u kojemu je kreativnost često samo jedan od detalja kojemu se ne pridaje posebna pozornost. 
Predavanju su pribivali svi studenti prve godine preddiplomskoga studija, studenti ostalih godina preddiplomskog i diplomskog studija te nastavnici, koji su iskoristili priliku i gospodinu Vainesmanu u galeriji Studija dizajna prezentirali radove naših studenata.

Osim što radi za razne internacionalne klijente i institucije u vlastitom studiju 40N47 Design Inc., gospodin Vainesman predaje na Školi za likovnu umjetnost, a predavao je i na Parsons School of Design te Pratt Institutu u New Yorku. Član je brojnih stručnih žirija, a često drži predavanja i radionice o logotipima i brendiranju po cijeloj Europi i Latinskoj Americi. Bio je dopisnik iz New Yorka za tipoGráficu, vodeći časopis o dizajnu i tipografiji u Latinskoj Americi (1987.– 2007.). Suautor je knjige Tipografía Latinoamericana (2014.).

diego_vainesman_lecture_Zagreb
diego_vainesman_lecture_Zagreb
diego_vainesman_lecture_Zagreb
diego_vainesman_lecture_Zagreb