Rođeni za čitanje – poziv za oblikovanje slikovnica

Ministarstvo kulture objavljuje poziv za dostavu ponude za oblikovanje slikovnica, u okviru programa Rođeni za čitanje. Rok prijave je 15. siječanj 2020.

U okviru provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom zdravstva planira provedbu programa Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini. Programom se predviđa osmišljavanje četiriju slikovnica za svako dijete od rođenja do predškolske dobi.

Program će na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima. Glavni je cilj programa poučiti roditelje o važnosti čitanja naglas djeci od rođenja s namjerom da djeci čitanje prije svega postane užitak. Učestala druženja između velikih i malih koji dijele iskustvo i radost zajedničkog čitanja pomažu djeci shvatiti da su upravo knjige izvor užitka, a istovremeno im se na zabavan način i bez opterećenja pomaže u svladavanju vještine čitanja koja će olakšati sva druga učenja kroz život i učiniti ih uspješnijima.

Pozivaju se hrvatski umjetnici, književnici i autorski timovi da predlože cjelovite slikovnice za djecu od šest mjeseci do sedam godina. Predmet nabave podijeljen je u 4 grupe:

- dob od 6 mjeseci do 1,5 godine
Preporuka je da slikovnica sadrži fotografije lica beba svih rasa/boja kože koja izražavaju različite emocije i raspoloženja

- dob od 1,5 do 3 godine
Slikovnica može opisivati osnovne radnje koje dijete tijekom dana obavlja te odnose u obitelji i zajednici, igračke, strahove. Slikovnica mora imati malo teksta, a ilustracija mora dominirati.

- dob od 3 do 5 godinaTtema mogu biti sličnosti i razlike, različitost, tolerancija, zdrava prehrana, svakodnevni život djece i slično Poželjno je da slikovnica na kraju ima i nekoliko zadataka primjerenih dobi djeteta kojem je namijenjena koji se odnose na sadržaj slikovnice.

- dob od 5 do 7 godina (predškola)
Sadržaji bi trebali biti vezani uz razvoj logičkog mišljenja. Teme mogu biti vezane uz očuvanje okoliša, prirode i životinja, kućne ljubimce, važnost bavljenja sportom, obavljanje kućanskih poslova i slično. Poželjno je da slikovnica na kraju ima i nekoliko zadataka primjerenih dobi djeteta kojoj je namijenjena koji se odnose na sadržaj slikovnice.

Zainteresirani gospodarski subjekti mogu poslati upite vezane uz ovaj predmet nabave na adresu elektroničke pošte: maja.zrncic@min-kulture.hr.

Više: www.min-kulture.hr