re/interact - izložba studenata Studija dizajna na ZGDW

re/interact - izložba studenata Studija dizajna na ZGDW

Pozivamo vas na otvorenje izložbe 're/interact', kojom se Studij dizajna predstavlja na Zagreb Design Weeku. Izložba se otvara 26.9.2023. u 18h na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 7. Dodjela nagrada radova finalista odvija se u 20:30 sati.

Reakcija ostvarena interakcijom očituje se kroz fiktivne proizvode i scenarije koji odgovaraju na aktualne teme klimatskih promjena, pojavu umjetne inteligencije i energetsku učinkovitost. Prihvaćanje aktualnosti koje izazivaju reakcije, prvi je korak samoaktualizacije profesije dizajnera koja je ugrožena pojavom umjetne inteligencije. Prilagođavanje promjenama potiče nas na dizajnersku reakciju koja rezultira stvaranjem spekulativnih usluga primjenjivih i mogućih u skorijoj budućnosti.

Re/interact su prostorne instalacije grupnih radova studenata diplomskog Studija dizajna, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastalih u ak.god. 22./23. na kolegiju Dizajn interakcija. Studenti prve grupe su kroz prvi semestar i razvijeni case study postavili temelje za oblikovanje idejnog rješenja u drugom semestru, na zadanu teme energetske učinkovitosti u gradu Zagrebu. Studenti druge dvije grupe su na zadatak dizajna za klimatske promjene odgovorili savladavanjem open source UI alata i prepoznavanjem prednosti koje doprinose zanimanju dizajnera.

Opisi radova:

Grupa 1 —
Engenio je STEAM projekt čiji je cilj djecu i mlade uključiti u diskusiju, istraživanje i kreativno promišljanje o energiji i njenom utjecaju na okolinu.
Uz pomoć Arduino mikro kontrolera, senzori po korisnikovom naputku bilježe razne oblike energije u prostoru. Pomoću programskih alata pretvaraju podražaje u grafički prikaz, prikazujući nevidljivu stvarnost, multiverse energije, koja nas okružuje. Ovisno o energetskoj učinkovitosti grafika komunicira s korisnicima.

Lucija Burić, Lucija Kurtović, Lucija Tadić, Jana Pitalo, Darijel Kužilek, Darija Barbarić

Grupa 2 —
Luminesce je hrvatski brend prirodne kozmetike izrađen od lokalnih jadranskih meduza. Prirodnom ekstrakcijom njihovog kolagena, stvoren je niz proizvoda koji pomlađuju, upotpunjuju i balansiraju vaš mladolik izgled, a meduzama ponovno omogućavaju prirodan habitus u Jadranu.
Njegovanje lokalnih vrijednosti i rada ribara, sakupljača meduza, znanstvenika i dermatologa, objedinilo je priču povratka balansiranom životu Jadrana koji je prenapučen organizmima, a čija je dobrobit temelj opstanka ljudske vrste u borbi protiv klimatskih promjena.

Korana Mileusnić, Valentin Domović, Mia RIbić, Hana Krajčević, Ema Božek, Ana Nikšić

Grupa 3 —
AQUAMOD-06 predstavlja sustav plivajućih gradova stvorenih s ciljem prilagodbe izazovima koje donose klimatske promjene, kao što su rast razine mora i ograničenost kopnenog prostora. Ova naselja su koncipirana na osnovi modularnih heksagonalnih platformi koje se međusobno povezuju, omogućujući fleksibilnost i prilagodbu. Platforme sadrže integrirane sustave za sakupljanje i obradu vode te održivu poljoprivredu, uključujući hidroponske i akvaponske tehnike. Implementirani su sustavi za zaštitu od prirodnih opasnosti poput valova i oluja te specifično oblikovane kapsule za evakuaciju u ekstremnim slučajevima. Posebna pažnja posvećena je dizajnu odjeće, koja je materijalom i oblikom prilagođena životu na moru i promjenjivim vremenskim uvjetima.

Ema Čimbur, Irma Magdalena Ranok, Sara Husnjak, Karla Ćorluka, Iva Munkačević, Marin Tokić

Studenti — dizajn/ produkcija izložbe
Darija Barbarić, Ema Božek, Lucija Burić, Karla Ćorluka,  Ema Čimbur, Valentin Domović, Sara Husnjak, Darijel Kužilek, Lucija Kurtović, Hana Krajčević, Monika Markić, Korana Mileusnić, Iva Munkačević, Ana Nikšić, Mia Ribić, Irma Magdalena Ranok, Jana Pitalo, Lucija Tadić, Marin Tokić

Mentor
izv. prof. art. Vedran Kasap

Komentori grupe Engenio
doc. art. Emil Flatz
doc. Art. Marija Juza
viši asistent Andrija Mudnić
viši asistent Luka Perić