(Re)Imagining Europe – poziv na natječaj

(Re)Imagining Europe – poziv na natječaj

Hrvatsko dizajnersko društvo, u suradnji s Ministarstvom kulture i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH te pod pokroviteljstvom Svjetskog savjeta za dizajn ico-D, raspisuje međunarodni javno-pozivni natječaj za plakat na temu (Re)Imagining Europe. Natječaj je otvoren svim dizajnerima iz Europe te za 10 pozvanih autora odabranih od strane organizatora. Zainteresirani dizajneri mogu poslati natječajne radove zaključno do 31. prosinca 2019. do ponoći (CET).

Projekt 'Europe 2020' pokrenut je 2002. na inicijativu dizajnera Borisa Ljubičića i Hrvatskog dizajnerskog društva te je rezultirao velikim odazivom europskih dizajnera koji su ponudili vizije europske budućnosti 2020. Projekt je nastavljen 2003. godine natječajem na temu 'Why/Zašto?' koji je problematizirao oblikovanje Europe kao dizajnerski zadatak u najširem smislu te riječi, kao i dizajn sam kao aktivan medij koji potiče društvene promjene. 2005. projekt se nastavio pod naslovom 'Today for Tomorrow/Danas za sutra', otvorivši dijalog o Europi kakva jest naspram one kakvu želimo.

Ovim novim natječajem želimo otvoriti novi dijalog – dizajn je važno ishodište identiteta kojeg je potrebno ponovno razmotriti u kontekstu stalne mijene u poimanju Europe. Danas europske zemlje i njihovi odnosi evoluiraju, ali i suočavaju se s novim i drugačijim izazovima, zbrajajući različitosti svojih kulturnih i povijesnih nasljeđa koja Europu čine posebnim i jedinstvenim mjestom. Tematski otvoren, ali i određen građanskim i javnim sadržajima koji se nalaze svuda oko nas, natječaj cilja rezultirati rješenjima kojima bi europski dizajneri ponovno dokazali svoju profesionalnu i intelektualnu privrženost Europi.

Novi naslov (Re)Imagining Europe nije ništa drugo nego tematska podloga za slobodno viđenje dizajnera ili tima koji svojim dizajnom prezentira svoje viđenje nove, bolje Europe u kojoj žele živjeti. Europa treba nove vizije svoje budućnosti i treba dizajnere kao svoje sukreatore. Cilj ovog natječaja za plakate je da bude inkluzivan, otvoren prema svim zemljama Europe, njihovom kulturnom i civilizacijskom nasljeđu. Različitost ideja će, nadamo se, otvoriti nove horizonte i dosad nepoznate vizije Europe te pozicionirati dizajn kao aktivnog čimbenika u kreiranju bolje kvalitete života svih europljana. Dizajneri su slobodni kreirati plakat na bilo koju temu koja im se čini bitna u novom promišljanju bolje Europe.

Natječaj je otvoren svim dizajnerima iz Europe te za 10 pozvanih autora odabranih od strane organizatora. Predselekcijska komisija sastavljena od predstavnika organizatora, Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatskog dizajnerskog društva (Marija Juza, Dejan Kršić, Nevena Tudor Perković i Alemka Vrcan) odabrat će radove za izložbu i katalog.

Međunarodni stručni žiri u sastavu: Marija Juza, Dejan Kršić, Nevena Tudor Perković, Alemka Vrcan i Demetrios Fakinos, ocjenjivat će selektirane radove i dodijeliti tri nagrade:
nagrada  – 4500 EUR
nagrada  – 4000 EUR
nagrada  – 2500 EUR
te ico-D Excellence Award.

Više