Projekt 'Rešetke nisu prepreke' u Galeriji HDD-a

Studij dizajna - rešetke nisu prepreka

Od 17. travnja do  4. svibnja 2018. u Galeriji HDD -a održana je izložba REŠETKE NISU PREPREKE. Izložbom je predstavljen istoimeni projekt koji su 2015. godine pokrenuli Udruga RODA i Studij Dizajna Projekt je adresirao probleme roditelja-zatvorenika, odnosno djece čiji se roditelji nalaze u nekima od hrvatskih zatvora i kaznionica. Baziran na metodama participativnog dizajna, projekt je imao za cilj razviti održivi model financiranja njihovih susreta, a dosad su u sklopu njega realizirane dvije radionice na kojima su sudjelovali studenti Studija dizajna, njihovi mentori i zatvorenici. Izložba predstavlja na njima nastale prototipove, ali i cijeli proces i strukturu projekta.

Cilj projekta bio je osmisliti kvalitetne proizvode koji će ispuniti stvarne potrebe onih koji ih koriste, a pritom ostvariti dobit koja će omogućiti posjete djece majkama u kaznionici. Proizvodi su namijenjeni trudnicama, roditeljima i djeci do tri godine starosti, a odlikuju se pročišćenom funkcionalnošću i postupkom izrade prema stvarnim mogućnostima. Uz to, oni osvješćuju neke predrasude o majkama i rodno određenim ulogama roditelja te potiču razvijanje bliskosti između roditelja i djece. Sadrže i visoku emotivnu vrijednost koja upućuje na problem razdvojenosti zatvorenih roditelja i djece.
Izložba Rešetke nisu prepreke je nastavak serije izložbi kojima se predstavljaju inovativne edukacijske aktivnosti na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, započete 2016. izložbama Dva primjera sa Studija dizajna: Dizajn za društvene promjene i Svjetla Budućnosti te je dio galerijske programske linije Studije slučajeva. Autorica koncepcije izložbe je Andrea Hercog.

Sudionice radionice Rešetke nisu prepreke u Kaznionici u Požegi 2015.

Mentorice: Sanja Bencetić, Andrea Hercog, Izvorka Jurić i Ivana Zanze
Studentice: Nataša Njegovanović, Petra Vrdoljak, Ivana Hrabar, Maja Jandrić, Laura Mrkša, Viktoria Lea Vavra, Helena Nemec, Katarina Huljev, Iva Franjić, Monika Močević, Dina Bartolić i Elizabeta Bošnjak
Zatvorenice: Verica, Biserka, Sanja, Vesna, Jasna i Ljerka

Sudionici radionice Rešetke nisu prepreke u Kaznionici u Lepoglavi

Mentori: Mladen Orešić, Andrea Hercog, Sanja Bencetić, Ivana Fabrio i Izvorka Jurić
Studenti: Anja Kepert, Erika Filipan, Matej Maltar, Luka Palestrina Mazić, Hana Stojaković, Neva Zidić, Zoe Šarlija, Leonard Borovičkić, Ines Borovac, Mirna Aržić, Marija Matulić, Ela Meseldžić, Andreja Lovreković, Paula Šantić, Viktoria Jurina
Zatvorenici: Jurica, Duško, Damir, Ivica, Safet, Igor, Josip, Davor i Ivan.

Studij dizajna - rešetke nisu prepreka