Projekt MADE IN dobitnik Nagrade za europsku baštinu

Projekt MADE IN dobitnik Nagrade za europsku baštinu

MADE IN, europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose posvećene istraživanju baštine te spajanju suvremenog dizajna i tradicionalnog obrtništva, osmišljena 2014. u okviru umjetničke organizacije OAZA, dobitnica je Nagrade za europsku baštinu / Nagrade Europa Nostra. 

Nagradu Europa Nostra koju pokrenula je Europska komisija 2002. godine, a ocjenjuje i nagrađuje izvrsnost najboljih baštinskih praksi u Europi. Ove je godine 30 izvanrednih postignuća iz područja baštine iz 21 države nagrađeno najvećim europskim priznanjem. Među ovogodišnjim pobjednicima je i europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose posvećene istraživanju baštine kroz suvremenu produkciju MADE IN: Crafts —Design Narratives iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. 

MADE IN je europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose, koji su posvećeni istraživanju baštine te spajanju suvremenog dizajna i tradicionalnog obrtništva. Osmišljen 2014. u okviru umjetničke organizacije OAZA kao odgovor na propadanje malih obrta i radionica u Zagrebu, izrastao je u partnerstvo između šest organizacija: OAZE, Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (Hrvatska), Muzeja arhitekture i dizajna u Ljubljani (Slovenija), obrtničko-trgovačkog udruženja Werkraum Bregenzerwald (Austrija), te Nove Iskre i Miksera (Srbija). Tako je 2020. godine u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu održana putujuća izložba MADE IN: Crafts — Design Narratives koja je predstavila više od 30 obrtnika i više od 40 europskih dizajnera pod vodstvom kustoskog tima Ivana Borovnjak, Maja Kolar (OAZA), Koraljka Vlajo (Muzej za umjetnost i obrt), Maja Vardjan, Cvetka Požar (MAO, Slovenija), Thomas Geisler, Miriam Kathrein (Werkraum Bregenzerwald, Austrija) i Relja Bobić (Nova Iskra, Srbija).

Projekt MADE IN: Crafts – Design Narratives provodio se od 2018. do 2021. pod koordinacijom Muzeja za umjetnost i obrt, a od ove godine nastavlja svoje djelovanje kao Made in platforma za suvremeni obrt i dizajn u čijem radu sudjeluje čak 10 partnera iz 6 europskih zemalja.

Reagirajući na objavu pobjednika za 2023., Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života, koji je trenutno zadužen za kulturu, izjavio je: “Sva pobjednička postignuća ovogodišnjih Nagrada za europsku baštinu / Nagrada Europa Nostra rezultat su izvanrednih vještina i predanosti, i kolektivnih i pojedinačnih, koji obuhvaćaju baštinska mjesta i tradicije diljem Europe. Odajući počast ovim postignućima, ponavljamo našu čvrstu predanost zaštiti zajedničke kulturne baštine, jer je od vitalnog značaja za naš osjećaj zajedništva kao građana i zajednica Europe”.

Nagrade pobjednicima bit će uručene na svečanosti dodjele Nagrada za europsku baštinu 28. rujna u Palazzo del Cinema u Veneciji. Tom će prigodom biti dodijeljena i posebna Public Choice nagrada, za izabrane među ovogodišnjim pobjednicima kojima će biti dodijeljeno po 10.000 €. Za pobjednike Public Choice nagrade javnost može glasati online putem linka sve do 28. kolovoza ove godine.
 

Izvor: Vizkultura