Prezentacija projekta Novi prostori učenja na Studiju dizajna

Studij dizajna - novi prostori učenja

U petak, 18. svibnja održana je na Studiju dizajna prezentacija projekta Novi prostori učenja, započet u suradnji Studija dizajna Arhitektonskg fakulteta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Riječ je o projektu koji ima za cilj uklopilti segment prostora u reformu obrazovanja te razviti idejne koncepte i dizajnerska rješenja na kojima će se graditi nova paradigma okruženja i procesa učenja.

Studenti treće godine preddiplomskog studija sa profesorima-mentorima predstaviti su svoje ideje vezane uz dizajn učionice za nastavu informatike dok su studenti prve godine diplomskog studija predstavili vizije okruženja učenja u budućnosti.
Idejna rješenja obuhvačaju promišljanje fleksibilnih prostora, opreme i nastavnih pomagala  koja se prilagođavaju individualnim karakteristikama djeteta te preuzimaju aktivnu ulogu u procesu obrazovanja. Koncipirana su tako da  potiču na istraživanje, interakciju, samostalnost i iskustveno učenje, ali i pomažu u povezivanju i razumijevanju apstraktnih sadržaja te razvijaju kreativnost i inovativnost.
Ministarstvo će idejna rješenja ponuditi školama, županijama i gradovima te gospodarskim subjektima kako bi se neka od njih realizirala već ove godine, a vrijednosti ilustrirane vizijama i konceptima prostora učenja u budućnosti će se implementirati u strategiju reforme obrazovanja.
Prezentaciji su pored studenata, profesora i mentora prisustvovali predstavnici Ministarstva na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr.sc. Krunoslav Šmit i voditelj Studija dizajna prof. Stipe Brčić. 
Prezentacija je započela kratkim uvodom profesora Fedje Vukića i obraćanjem ministrice Divjak. Prof. Mladen Orešić uveo je prisutne u prezentacijski dio u kojem su studenti predstavili svoje projekte.

Studij dizajna - novi prostori učenja
Studij dizajna - novi prostori učenja
Studij dizajna - novi prostori učenja