Poziv na radionicu i konferenciju iz područja spekulativnog dizajna

Poziv na radionicu i konferenciju iz područja spekulativnog dizajna

Konferencija i radionica na temu spekulativnog dizajna organizira se od 14. do 17. travnja u Mariboru. Radionica je namijenjena dodiplomskim, diplomskim i postdiplomskim studentima te stručnjacima na početku karijere iz područja dizajna, psihologije, antropologije, arhitekture, urbanog planiranja, IT-a, vizualnih i novomedijskih umjetnosti. Sudjelovanje na oba događaja je besplatno, a prijave za radionicu otvorene su do 15. ožujka.

Spekulativni dizajn postavlja ključna pitanja o budućnosti te nudi alternativne scenarije koji nam pomažu u boljem razumijevanju kako svijeta sadašnjice, tako i svijeta sutrašnjice. Projekt je nastao u sklopu European Erasmus+, a cilj mu je istražiti nove edukativne vještine i prakse za 21. stoljeće, interdisciplinarno i multidisciplinarno, s posebnim fokusom na odonse između ljudi, tehnologije i društva.

Događanje je rezultat suradnje vodećih europskih institucija s područja spekulativnog dizajna: UMAS, Edinburgh Napier University (UK), Goldsmiths, the University of London (UK), Madeira Interactive Technologies Institute (Portugal), Human Ecosystems Relazioni (Italija), te Institute for Transmedia Design (Slovenija).

Vodeći svjetski stručnjaci James Auger, Matt Ward, Ivica Mitrović, Ingi Helgason, Michael Smyth, Oriana Persico i Salvatore Iaconesi, Jimmy Loizeau, Rosario Hurtado i Dash Macdonald, podijelit će svoja iskustva te otvoriti raspravu o spekulativnom dizajnu i mogućim budućnostima s naglaskom na stvarnom svijetu koji odgovara potrebama pojedinaca, društva, javnih politika i ekonomije.