Poziv na online radionicu na temu rodne ravnopravnosti u kontekstu industrije videoigara

Poziv na online radionicu na temu rodne ravnopravnosti u kontekstu industrije videoigara

U petak, 25. veljače 2022. godine, od 16 do 18 sati, bit će održana online radionica u sklopu projekta Edu4Games* na temu rodne ravnopravnosti te prava na istu plaću za isto radno mjesto u kontekstu industrije videoigara.

Radionicu će održati nastavnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Brigita Miloš, studentica Diplomskog studija kulturologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Petra Stuparić te stručnjakinje iz industrije videoigara Milena Mladenović i Ana Bošković.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane. Sudjelovanje je moguće putem sljedeće poveznice: https://us02web.zoom.us/j/86132169154?pwd=OGtRZDdNbHFzZHJ0dHE4R3NOWnU5QT09

OPIS RADIONICE:

1. Osnovne odrednice rodne ravnopravnosti

Predavačice: Brigita Miloš, Petra Stuparić

Na radionici će biti riječi o nekim fenomenima koji utječu na rodnu neravnopravnost u širem kontekstu, pa time i na kontekst industrije (i korisnika) videoigara. Radionica će započeti razmatranjem fenomena ‘smorenosti rodnim temama’, nastavit će se prikazom i analizom uglavnom kvantitativnih podataka o stanju rodne ravnopravnosti u motrenom području. Poveznicu spomenutog fenomena i podatkovnog stanja pojasnit će se kroz pizmu implicitnih predrasuda, a specifične će reprezentacije predrasuda biti predstavljene na kraju radionice kroz rodnu analizu konkretnih materijala (igara, likova).

2. Budućnost žena u game developmentu

Predavačice: Milena Mladenović, Ana Bošković

Možda ste znali da žene čine 50% čovječanstva, ali jeste li znali da isto tako čine 50% gaming scene? Ukazuje li njihova zastupljenost ujedno i na ravnopravnost? Kako je ženama u vodećim pozicijama u gamingu i kako postati jedna od njih? U drugom dijelu radionice pozabavit ćemo se sljedećim temama:

- statistika zastupljenosti igračica prije/dana
- statistika zastupljenosti game devova prije/danas
- reprezentacija u igrama (likovi) prije/danas
- opcije za obrazovanje za industriju videoigara
- zastupljenost spolova u određenim pozicijama
- poznate žene u gamingu
- pristup publishera i VC-eva
- žene kao streameri/pro-gameri
- kako se zaposliti u industriji, na što paziti/ciljati

- prednosti manjih/srednjih/velikih firmi

* Projekt Edu4Games pokrenut je u želji da se doprinese razvoju, a prije svega kvaliteti igara u zemlji i regiji, a provodi se u suradnji nekoliko sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta elektrotehnike i računarstva kao i u suradnji sa stručnjacima iz industrije. Osmišljen je tako da procesi poučavanja i učenja budućih kreatora videoigara budu usmjereni na umjetničku i znanstvenu praksu te na istraživanje. Više o programu na: http://edu4games.adu.hr