Poziv na međunarodni natječaj za nagradu „Joseph Binder“ 2020.

Svake dvije godine Designaustria, kao jedna od najstarijih europskih dizajnerskih organizacija, organizira međunarodni natječaj za nagradu „Joseph Binder“ za područje grafičkog dizajna i ilustracije. Pozivaju se grafički dizajneri, ilustratori, marketinške agencije i studenti iz cijeloga svijeta da sudjeluju s radovima realiziranima u 2018. godini i kasnije, te da svoje prijave pošalju do 29. veljače, do kad je moguća “early bird” prijava po sniženim cijenama, a najkasnije do 17. travnja 2020.

Među 16 istaknutih stručnjaka u žiriju koji će procijeniti radove ovoga se puta nalazi i Marko Golub, voditelj HDD galerije, a i naša nedavna gošća u Zagrebu, tipografkinja Indra Kupferschmid.

Nagrada Joseph Binder međunarodni je dizajnerski natječaj na području grafičkog dizajna i ilustracije, u organizaciji designaustria. Danas je designaustria središnja dizajnerska organizacija u Austriji koja sabire i prezentira radove svojih članova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nagrada nosi ime jednog od najznačajnijih austrijskih grafičkih dizajnera koji je revolucionirao dizajn u čitavoj Europi, a kasnije i u Sjedinjenim državama. Joseph Binder pronašao je odgovore na pitanja koja se tiču suvremenog duha dizajna i njegove filozofije, izvora inspiracije i uloge koju moderni dizajner treba igrati. Čak ni danas, u novom tisućljeću, Binderovi principi nisu izgubili na svojoj vrijednosti.

Nagrada Joseph Binder dodjeljuje se u dvije osnovne kategorije: grafičkom dizajnu i ilustraciji. Kategorija grafičkog dizajna zatim se dijeli na osam potkategorija: korporativni dizajn, komunikacijski dizajn, informacijski dizajn, tipografija, dizajn plakata, grafički dizajn, dizajn u izdavaštvu, dizajn ambalaže i digitalni dizajn. Druga kategorija, ilustracija, podijeljena je na četiri podskupine: ilustracija knjiga, ilustracija za medije, marketinška ilustracija i ilustracija raznovrsnih aplikacija. Posebnu kategoriju čini Dizajn fikcija u koju su uključeni neobjavljeni, samostalni, nekomercijalni ili studentski radovi iz svih prethodno navedenih kategorija i potkategorija. 

Novčana nagrada u iznosu od 10 000 eura podijelit će se pet izvrsnim projektima u posljednjoj kategoriji. Ova nagrada bit će uručena s ciljem podrške neovisnim, konceptualnim ili akademskim projektima, kao i nekomercijalnim aktivnostima u grafičkom dizajnu i ilustraciji. Također, u ovoj će se kategoriji posebno nagraditi najzaslužniji projekt nagradom Henry Steiner.

Izvor: dizajn.hr