Poštanske marke na temu ‘Plastični otpad u moru’ - izložba u Galeriji Studija dizajna

Poštanske marke na temu ‘Plastični otpad u moru’  - izložba u Galeriji Studija dizajna

U Galeriji Studija dizajna mogu se, kroz listopad i studeni 2023., pogledati studentski radovi nastali na temu ‘Plastični otpad u moru’. U malom formatu poštanske marke (35,5 x 42,6 mm) studenti su propitkivali i artikulirali razne aspekte borbe protiv klimatskih promjena kroz fokus na plastični otpad u morima.

Plastični otpad sve više zagađuje more i morske obale. Prema podacima Europskog parlamenta do 2050. godine, plastični bi otpad mogao premašiti broj riba u morima. Ova tema obilježila je početak zimskog semestra (ak. god. 2022./23.) studentima 2. godine preddiplomskog Studija dizajna koji su na kolegiju Projektiranje - Vizualne komunikacije 3 razvijali rješenja prigodne poštanske marke. Zadatak je postavljen kao interni natječaj za studente u suradnji s Hrvatskom Poštom, a tema ‘Plastični otpad u moru’ dio je tematske serije ‘Borba protiv klimatskih promjena’. Kreirano je 26 rješenja od kojih je 6 ušlo u uži izbor. 

U malom formatu poštanske marke (35,5 x 42,6 mm) studenti su propitkivali i artikulirali razne aspekte borbe protiv klimatskih promjena kroz fokus na plastični otpad u morima. Bavili su se ponajviše utjecajem plastičnog otpada na biljni i životinjski svijet u moru koji za posljedicu ima i ugrozu ljudskog zdravlja, gubitke u gospodarstvu te utjecaj na klimatske promjene. Najmlađe generacije autora ozbiljno su promišljale goruće globalne probleme, pitanja zelene tranzicije te svoju okolinu kao dugoročno klimatski neutralnu i održivu. Komunikacijska vrijednost ovog projekta specifična je upravo i zbog zadatosti formata. U mikroformatu poštanske marke studenti su trebali prezentirati ovako veliku i važnu temu. Odabrano rješenje za realizaciju rad je studentice Enee Knežević pod mentorstvom izv.prof.art. Tomislava Vlainića. Rad prikazuje ribu kreiranu od plastike koja simbolički komunicira transformaciju i devastaciju životinjskog svijeta kao posljedicu onečišćenja mora. Nominalna vrijednost marke iznosi 1,14 eura, a otisnuta je u 30.000 primjeraka i u arčiću od 10 maraka. Hrvatska pošta izdala je i FDC – prigodnu omotnicu prvog dana.

Izloženi radovi predstavljaju studentske artikulacije i promišljanje rješenja klimatskih problema na specifične teme te promoviraju dugoročnu viziju klimatske neutralnosti i održivosti našega planeta. U sklopu izložbe izložena je i realizirana marka studentice Enee Knežević te će se održati i  promocija prigodne publikacije u izdanju Studija dizajna.

Studenti (autori): Jelena Bakač, Karla Braovac, Lara Dragojević, Sven Fajdetić, Valentina Fuzul, Goran Gajić, Vita Hrgetić, Lucija Kapetanić, Enea Knežević, Rosa Kobasić, Maja Krsnik, Sunčica Lovrić, Tea Lucek, Lara Luić-Kmezić, Mia Maurović, Alen Marković, Emilija Novosel,Enea Piškor, Luka Nera Sibila, Tia Slovenc, Ana Sunara, Neva Šavorić, Tereza Šestanović, Andrej Vern, Ema Vuković, Glorija Zaić
Mentori: Tomislav Vlainić, Romana Kajp, Marija Juza i Ana-Marija Poljanec 
SURADNICI: Feđa Vukić, Hrvatska pošta
Kolegij: Projektiranje - Vizualne komunikacije 3 / 2. godina preddiplomskog studija ak.god. 2022./23.

Autori izložbe: Studenti i nastavnici vizualnih komunikacija Studija dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Postav izložbe: Mia Maurović, Enea Piškor, Tea Lucek, Ivana Šilić, Glorija Zaić
Dizajn publikacije: Enea Knežević, Tomislav Vlainić
Animacija: Luka Rudan, Tea Lucek
Mjesto odvijanja: Zagreb, Galerija Studija dizajna, Frankopanska 12, Zagreb
Vrijeme odvijanja: listopad/studeni 2023.

Izložba je dio programa ‘Privremena stalnost’, Galerije Studija dizajna i sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.