Portal Telegram donosi priču o Andreju Đukiću, bivšem studentu Studija dizajna

Portal Telegram donosi priču o Andreju Đukiću, bivšem studentu Studija dizajna

Andrej Đukić za Telegram govori o svom životnom putu od ratnog izbjeglištva do fenomenalnih izuma. Nakon pobjede na Cybathlonu s projektom prostetičke ruke Maker Hand, pokreće online platformu na kojoj će volontere, izrađivače 3D modela, naučiti raditi proteze putem edukacijskih videa i spajati ih s ljudima kojima su proteze potrebne.

“Odlučio sam dizajnirati mehaničku ruku koja će biti funkcionalno superiorna mehaničkim kukama i robotskim rukama koristeći 3D printanje, što bi cijenu moglo spustiti na par stotina kuna materijala. U to je vrijeme na stadionu u Švicarskoj održan Cybathlon 2016., internacionalno natjecanje koje je organizirao prestižni fakultet ETH Zurich, a koje se odvija svake četiri godine. Na njemu se sve najveće protetske firme i timovi istraživača s faksova diljem svijeta natječu da demonstriraju i dokažu superiornost svojih proteza”, kaže.

Tada si je postavio cilj. “Odlučio sam da ću se natjecati i pobijediti na idućem Cybathlonu, zakazanom za 2020., sa svojom protezom koju će nakon toga volonteri diljem svijeta proizvoditi za svakoga kome je potrebna”, govori inovator dodajući da su uslijedili sati i sati istraživanja. To mu je otvorilo vrata da ostvari ono što si zacrtao. “Ultimativni cilj mi je da ljudi diljem svijeta imaju pristup besplatnim asistivnim tehnologijama, od proteza, ortoza pa do invalidskih kolica”, kaže i otkriva nam da već radi na tome punom parom.

“Već je troje ljudi, Hrvoje, Kruno i Dominik, do sad dobilo moje proteze, a trenutno radim nove – za švedskog inženjera Johana koji radi u polju protetike i Švicarca Wolfa koji je sudjelovao u organizaciji Cybathlona i koji piše dosta utjecajan blog o protetici. A kad kažem beplatno, onda i mislim – besplatno”, govori.

Izvor: telegram.hr