Julia Simeonov

Plakati za kazališne predstave Kunst Teatra

2020./2021. / Vizualne komunikacije / Preddiplomski: VI semestar / Projektiranje – Vizualne komunikacije 6
Mentor: 
Juza Marija
Asistent: 
Milovčić Dina

Plakati za kazališne predstave Kunst Teatra — Dobar, loš, mrtav / Flex / Doviđenja na nebu

Dobar, loš, mrtav
Radi se o komediji koja preispituje ljudsku sudbinu, anđeo i vrag imaju zadatak ubiti običnog čovjeka Dubravka Ilića. Na plakatu se koristi element stepenica kao prikaz dinamičnog trčanja anđela i vraga prema Dubravku Iliću. Na prvom redu stepenica vidi se sjena anđela, na drugom vrag, a na trećem Dubravko Ilić čiji položaj na plakatu sugerira smrt.

Flex
Radnja se zbiva u privatnoj firmi, točnije službi za korisnike. Predstava na satiričan način prikazuje rad u uredu, besmislene poslove i priglupost sustava. Ismijava autoritet i ukazuje na to kako je “svatko zamjenjiv za nekog predanijeg i nesposobnijeg”. Korišten je element računala kao glavna poveznicu s takvom vrstom rada. Ekran računala je istih boja kao i pozadina i time komunicira šupljinu kao simbol besmisla rada. Umjesto računalnog miša primijenjen je oblik čovjeka koji predstavlja svakog običnog radnika koji je, iako bitan za odrađivanje posla, također zamjenjiv i potrošan.

Doviđenja na nebu
Predstava se temelji na knjizi “Razgovori s Krležom” Predraga Matvejevića i prenosi dva svjedočanstva: Matvejevićevo iz njegovih razgovora s Krležom i Krležino o njegovom književnom i političkom životu. Prepričavaju dijaloge iz knjige i Matvejevićev doživljaj Krleže kao “neukrotivog” sugovornika. Glavni element na plakatu je šešir kao vizualna reprezentacija samog Krleže (često ga je nosio). Šešir sam po sebi ima simboliku pozdrava (dizanje šešira prolaznicima u znak pozdrava) što se povezuje s naslovom koji je zapravo posljednja rečenica koju je Krleža uputio Matvejeviću. S dualizmom boja u pozadini sugerira se da se radi o dva sugovornika, a plava boja također simbolizira nebo te je u skladu s tim postavljen i sam naslov predstave.