Natječaj za MSU i HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost

Raspisan je ovogodišnji natječaj za MSU i HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost. Osim umjetnika u dosadašnjim kategorijama, pozivaju se svi mladi umjetnici/ce i kreativci do nenavršenih 27 godina starosti, bez obzira na formalno obrazovanje, da se prijave na natječaj sa svojim prijedlozima, radovima i projektima koji slobodno, inovativno i angažirano tematiziraju viziju bolje budućnosti. Rok prijave je 18. ožujak.

Izložba odabranih radova tijekom proteklih se jedanaest godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Tijekom proteklog desetljeća na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjestotinjak autorica i autora, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a dio nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan u stalnom postavu Muzeja.

Međunarodno stručno povjerenstvo HT nagrade će od pristiglih radova izabrati najuspješniji rad u novoj kategoriji „Za mlade“  i nagraditi ga s 20 tisuća kuna te izložiti kao integralni dio izložbe HT nagrade. Molimo stoga da se u prijavi projekta posebno navede da je rad prijavljen u kategoriji „Za mlade“.

Ostale radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo i dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna, treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna.
Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.
Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autorice i/ili autora, koji dobivaju 7 tisuća kuna za potporu produkcije rada.

Uvjet za sudjelovanje na natječaju jest da je prijavljeni rad nastao nakon 1. siječnja 2017., te da je u cijelosti produciran. Prijavljeni kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske. Autori na natječaj prijavljuju samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice.

Podatke treba dostaviti na hrvatskom i engleskom jeziku. Prijave poslane nakon 18.03.2019. smatrat će se nevažećima. Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 01.04.2019. biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koja će se održati u MSU.
Organizator ima pravo objave i korištenja prijavljenih vizualnih materijala za potrebe publiciranja te u marketinške i promotivne svrhe.