Nastavnici Studija dizajna na ICDHS konferenciji u Barceloni

Studij dizajna

Od 29. do 31. listopada u Barceloni je održana jedanaesta ICDHS konferencija u organizaciji International Committee of Design History and Design Studies (ICDHS) i Sveučilišta u Braceloni.

 ICDHS je međunarodna organizacija znanstvenika, istraživača i stručnjaka osnovana 1999. godine u Barceloni s ciljem unapređenja, diseminacije i razmjene znanja u području povijesti i teorije dizajna. U tu svrhu ICDHS bijenalno organizira tematsku međunarodnu konferenciju koja se do sada održala u desetak svjetskih gradova poput Istanbula (2002.), Guadalajare (2004.), Helsinkija (2006.), Osake (2008.), Aveira (2014.), čime je doprinijela globalnom napretku i vidljivosti struke u zemljama Latinske Amerike, Europe i Azije. Teme u fokusu ICDHS konferencija značajne su za razumijevanje i razvoj discipline dizajna na svjetskoj razini, ali se istovremeno nastoji odvojiti od singularnog poimanja povijesti dizajna naglašavanjem lokalnih specifičnosti i poticanjem istraživanja odnosa između lokalnog i globalnog.

Na ovogodišnjoj je ICDHS konferenciji s naslovom Back to the Future – The Future in the Past sudjelovalo preko 160 svjetskih autora i znanstvenika, uključujući nastavnike Studija dizajna, prof.dr.sc. Feđu Vukića i asistenticu Ivu Kostešić koja je prezentirala rad pod naslovom From Ulm to Zagreb – Tracing the Influence of the Hochschule für Gestaltung in Socialism. Prof.dr.sc. Feđa Vukić moderirao je sesijom s temom Od ideologije do metodologije te je na plenarnom zasjedanju kao keynote speaker s predavanjem na temu A Theory Good Enough for Design Practice najavio sljedeću ICDHS konferenciju koja će se 2020. godine održati u Hrvatskoj, na kojoj se očekuje dvjestotinjak međunarodnih i svjetski poznatih stručnjaka iz područja teorije i povijesti dizajna.

Svi zainteresirani za ICDHS 12 konferenciju mogu se prijaviti na newsletter na stranici www.icdhs12.org (razvoj weba: Perpetuum Mobile d.o.o.; dizajn: bivši studenti Studija dizajna Otto Kušec, Miran Bašić).

Studij dizajna
Studij dizajna
Studij dizajna
Studij dizajna