Nasred druma - samostalna izložba Nataše Njegovanović

Nasred druma - samostalna izložba Nataše Njegovanović

U četvrtak, 24.11.2022., u 19 sati, u Galeriji Bernardo Bernardi (Pučko otvoreno učilište Zagreb) otvara se prva samostalna izložba Nataše Njegovanović, naziva 'Nasred druma'. Izložba će se moći pogledati do 9. siječnja 2023.

Nasred druma – Kier

Poput vrlo osviještenog putnika, svjesna cjelovitog konteksta trenutka i prostora, uz dubinsko razumijevanje materije kojom se bavi, svijeta koji ju okružuje, Nataša Njegovanović kao da je i sama često nasred druma, na putovanju, onom stvaralačkom. Putovanje koje odaje dojam jasnoće fokusa počinje u rodnoj Požegi, iz sokaka, zašto ne i avlije (što je i naziv zapaženog rada nastalog za vrijeme studija), pa preko druma. Pritom količina 'putovanja' koje ostavlja za sobom predstavlja i kreativni kapital, svako iskustvo vodi i dalje i naprijed. Cilj sigurno postoji, barem u naznakama, ali bitne su stanice; razvojne i stvaralačke faze. Kao putnu opremu dizajnerica nosi tradiciju svoga kraja, koristi ju kao inspiraciju, racionalnom finoćom, suptilnim interpretacijama koje ukazuju na dubinsko razumijevanje osnove. Pažljiva promatračica okoline iz koje i u koju dolazi, sakuplja utjecaje, kao i mnogi uostalom, ali osviještenost njihova postojanja donosi novu kvalitetu.

Na nimalo lakom području stvaralaštva, produkt dizajnu, Nataša Njegovanović doista privlači pozornost: kreativni potencijal podupire i potiče diplomama dvaju fakulteta, a iskustvo stječe u realnom sektoru, hrabrim odlukama ulazi u projekte i izlazi iz njih kako bi krenula u novo, prihvaćajući promjene i kretanje daje sebi mogućnost usvajanja slojevitih iskustava i toliko važnog razvoja.

U Galeriji Bernardo Bernardi 'Nasred druma' predstavlja kutak intime, opet promišljeno razmatrajući i poštujući kontekst prostora u kojem izlaže, a koji je prva voditeljica Galerije u današnjem konceptu, Mirna Vukotić, ponosno isticala kao mjesto 'u kutu i svakome /nikome/ na putu'. Nataša Njegovanović zna i odakle i kamo dolazi.

I to i kad prezentira Kier, namještaj za vrijeme odmora: krevet, stolić i vješalicu, nastao u suradnji s brendom Nunc. Kao i ime kolekcije, i proizvodi djeluju posve suvremeno: minimalističkih dimenzija, promišljenim detaljima prilagođenima funkciji. Uz nezaobilazan autentičan materijal, slavonski hrast, zajednički nazivnik svih elemenata metalni su dijelovi koji povezuju, istovremeno su u funkciji, vizualno zaokružuju cjelinu, stvarajući mrežu linija, grafički jasnu siluetu.

Iza suvremenog lica temelj je tradicija. Autorica baštinu promatra s kritičkom naklonošću, izdvaja elemente koje interpretira i obogaćuje ih, daje im nov smisao u suvremenom kontekstu. Iza imena Kier stoji priča o skromnom prostoru svojevrsne djevojačke sobe, kombinacije utočišta i spremišta, mjesta i za snove i za planove. Mjesta za promišljanje. Ističe ulogu prostora i opreme, ne samo kao niz povezanih funkcija već i kao cjeline koje oblikuju korisnika, ostavljaju mentalne tragove. Diskretno ukazuje na važnost stvaranja kvalitetnog životnog prostora, ne nužno skupog, ali osmišljenog s idejom da stvara povoljnu sredinu i za tijelo i za duh.

Postavljanje intimnog kutka nasred druma dovoljno je začudno da motivira publiku da zastane i promisli. A nakon početne začudnosti mnoštvo finih detalja vodi i potiče misli. Poziva na odmor, na stanicu nakon koje se vraćamo na drum, ali nužno promijenjeni iskustvom prostora, pričom o Kieru.

Ksenija Foretić


Zahvala na podršci postavu:
Galerija Bernardo Bernardi, Nunc, Ksenija Foretić, Pavel Posavec, Dujam Ivanišević, Antonio Karača, Toni Šljaka, Filip Tot, Nika Pavlinek, Ivana Fabrio, Ines Madunić, Andrea Nikolić, Arhitektonski fakultet – Studij dizajna