Naslijeđe i baština za oblikovanje budućnosti – poziv na radionicu

Naslijeđe i baština za oblikovanje budućnosti – poziv na radionicu

Bacači Sjenki i HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo pozivaju studente i profesionalce iz područja dizajna, arhitekture, urbanizma, novih medija, povijesti umjetnosti, novinarstva, politologije, komparativne književnosti, dramaturgije i teatrologije na sudjelovanje u radionici 'Naslijeđe i baština za oblikovanje budućnosti'. Radionica se održava u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice, a počinje 9. ožujka.

Dvogodišnji projekt 'Centar oblikovanja svakodnevice' polazi od teze kako između kulture i svakodnevnog života postoji duboka veza, odnosno kako kulturne i kreativne aktivnosti, u najširem spektru značenja, a posebno u području dizajna, imaju sveprisutan učinak na oblikovanje naših životnih okruženja, odnosno na promišljanje kako živote svih nas učiniti kvalitetnijima, iskustveno bogatijima, stimulativnijima i slojevitijima.

Ova radionica koristi kao polaznu točku najpoznatiji intermedijalni projekt zajednice i uspješnog zagovaranja obnove moderne i suvremene arhitekture u Republici Hrvatskoj - "Vitić_pleše"; ona istražuje razne primjere baštine, baštinjenja i nasljeđivanja te mogućnosti primijenjene projektne metodologije na nove slučajeve baštine, naslijeđa i urbanog oblikovanja.

Teme, terminologija i tematske cjeline radionice: Topofilija i terafilija, Urbana izvedba, Reciklaža stvarnosti i svakodnevice, Unutrašnje i vanjsko mapiranje grada, Urbana dramaturgija i forenzika, Urbani namještaj i/ili inventar, Hipertekstualnost grada i dr.

Maksimalan broj polaznika: 20.
Prijave traju do popunjenja kapaciteta radionice.
Trajanje radionice: 4 termina po 8h (4 subote)
Radionica je besplatna i ima uključen topli obrok u tijek provedbe.

Provodioci: Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnosti i teoretičar prostora te moderne i suvremene arhitekture, umjetnosti i urbanizma, Marko Sančanin, arhitekt i aktivist te Boris Bakal, intermedijalni umjetnik (pogledati životopise predavača na linku za prijavu).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj poziva isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Prijave i više detalja na: http://www.bacaci-sjenki.hr/hr/911/hrvatski-prijava-na-prvu-radionicu-projekta-centar-oblikovanja-svakodnevice/