Katarina Trpčić

Naše

2021./2022. / Industrijski dizajn / Diplomski: IV semestar / Industrijski dizajn – Diploma
Mentor: 
Hercog Andrea
Stručni suradnik: 
Njegovanović Nataša

Kroz psihološku, povijesnu, kulturnu i osobnu analizu značenja doma, tema se formira kao reakcija na potrebu za osjećajem doma u razdobljima čovjekovih životnih tranzicija. Tranzicije kao i posjedovanje su aktualne teme koje propituju odnose čovjeka i doma; njegove povijesti i budućnosti, tradicije i suvremenog života te duhovnosti i materijalnosti doma s obzirom na kulturološke karakteristike regije u kojoj živimo. Kao rezultat istraživanja nastaje “Naše”, set proizvoda namijenjen poklanjanju za najveće životne događaje u zreloj dobi, kao što su vjenčanje ili selidba, te kasnije, nasljeđivanju iz generacije u generaciju.

Set se sastoji od svečanih predmeta za blagovanje koji nisu namijenjeni svakodnevnoj uporabi već posebnim prilikama u domu. Trenuci zajedništva, a posebno obiteljskih proslava prema istraživanju su trenuci u kojima nastaje najviše uspomena i tokom kojih je osjećaj doma najizraženiji. To su trenuci kojih se najradije sjećamo i koji nam pružaju najtopliju utjehu. Najprije ih smještamo u kuhinju ili blagovaonicu te dnevni boravak kao najintenzivnije zone doma, a obilježavaju ih i jasna sjećanja mirisa i okusa ili tijek događaja. Svečani pribor za jelo te posude, izrađeni od kvalitetnih materijala, u našim su regijama najčešći predmet darivanja u važnim životnim prijelomnicama što je običaj koji seže u povijest. Time postaju jedni od najvrjednijih, čuvenih predmeta u domu i nerijetko se nasljeđuju čime ostvaruju dug vijek.

“Naše” čine elementi koji spajanjem i zatvorenom formom tvore totem. Njihovim razdvajanjem na pojedine dijelove ili kombiniranjem dobivaju se uporabni predmeti; svečane zdjele/spremnici, poklopci/daske/tacne/postolja, čaše za zdravicu, stalci za kuhana jaja te kožni etuiji za zdjele, čaše i salvete. Lišenošću detalja i vidljivih spojeva te odabranim materijalima pružaju priliku tragovima uspomena i oplemenjenu pod utjecajem vremena.

Nase_Film