Nagrade i priznanja Studija dizajna za akademsku godinu 2021.-2022.

Nagrade i priznanja Studija dizajna za akademsku godinu 2021.-2022.

U prosincu je u sklopu svečanosti promocije prvostupnika i diplomanata održana tradicionalna dodjela Nagrada i priznanja Studija dizajna, te su dodijeljene 4 godišnje nagrade i 3 priznanja studentima autorima najboljih projekata nastalih u akademskoj godini 2021/2022. 

 

Godišnja nagrada Odsjeka Studija dizajna na razini Preddiplomskog studija usmjerenja Industrijski dizajn dodijeljena je studentici Evi Rodinis za rad Tkivo sjećanja  iz 4. semestra, pod mentorstvom izv.prof.art Ivane Fabrio i asistentice Nine Bačun. 

Tkivo sjećanja je varijabilni sistem elemenata koji promišlja oblik i ritual pohranjivanja osobnih predmeta koji su materijalizacija sjećanja pri čemu istražuje potencijale netradicionalnih načina pohrane za suvremene potrebe. Oblikovana su tri tipološki različita predmeta – Arhiv, Čuvalište i Postav – izvedeni od čvrstog tvrdog okvira i mekog organskog “tkiva” iz čijih različitih materijala proizlaze jedinstvene interakcije predmeta koji živi i mijenja se u odnosu sa sjećanjima koja su u njega na različite načine ugniježđena i isprepletena.
Prilagodljivih dimenzija, materijala, dijelova, načina sastavljanja i karaktera – sistemom se nastoji osvijestiti važnost predmeta kao sredstva ekspresije identiteta, afirmirati samostalno stvaranje i izrada istinski unikatnog objekta imajući na umu primjenjivost i održivost.

Godišnja nagrada na razini Preddiplomskog studija u području Vizualnih komunikacija dodijeljena je studentici Emi Božek za rad GOT2B  iz 5. semestra, pod mentorstvom doc.art Romane Kajp.

GOT2B je Schwarzkopfov najekstremniji brend za stiliziranje kose, inspiriran uličnim stilom i namijenjen mladima od 16-25 godina. Studentica Ema Božek izuzetno je temeljito i kreativno pristupila analizi i oblikovanju grupe proizvoda fokusirajući se na same korisnike i njihove karakteristike i interese. Referirajući se na transparentnost informacija i retro-futurističku gaming estetiku uz dodatak slogana Unlock character kreirala je identitet proizvoda koji korisnike dodatno stimulira da izraze svoju individualnost. Dizajn grupe proizvoda vješto je i dosljedno proveden putem pažljivo planiranih, atraktivnih i dinamičnih vizualnih elemenata čija kombinacija progresivno komunicira specifične i višestruke vrijednosti brenda - one o samim korisnicima i one o proizvodima.

Godišnja nagrada Diplomskog studija u području Industrijskog dizajna dodijeljena je Ani Korugi za diplomski rad Ples i pokret kao polazište za oblikovanje životnog prostora, pod mentorstvom izv.prof.art Ivane Fabrio i asistentice Nine Bačun. 

Objekti za p(re)okret propituju postojeću interakciju čovjeka sa svakodnevnim predmetima i okolinom u kojoj živi. U fokusu projekta je serija od osam predmeta namijenjenih za aktivno, tjelesno svjesnije i ekspresivno obitavanje u prostoru doma. Predmeti redefiniraju klasično poimanje namještaja, a njihovo oblikovanje nastaje kroz prizmu plesa, tijela i pokreta. Prilikom oblikovanja fokus je premješten s dizajniranja namještaja na dizajniranje radnji i akcija, a objekti koreografiraju tijelo koje s njima ulazi u interakciju. Ideja balansiranja proteže se kroz elemente. Dno je osmišljeno da se giba što omogućava širok raspon postura i senzacija tijekom uporabe. Čovjek korištenjem zauzima nekonvencionalne poze koje ga spašavaju od tromosti i u njegovu svakodnevnu rutinu uvode dinamiku kretnji.

Godišnja nagrada u području Dizajna vizualnih komunikacija Diplomskog studija dizajna dodijeljena je Tani Jeić za diplomski rad Prepletene – Interpretacija rodnih odnosa u kućanstvu kroz ručni rad, pod mentorstvom doc.art Romane Kajp, i asistentica Marije Juze i Ana-Marije Poljanec.

Rad Prepletene bavi se kreativnim, umjetničkim i političkim potencijalima ručnog rada putem istraživanja odnosa moći, rodne (ne)ravnopravnosti i rodnih uloga unutar kućanstava. Studentica Jeić te je odnose i njihova značenja reinterpretirala i pokušala redefinirati sredstvima vizualnih komunikacija. Kodirane vizualne poruke ugrađuje u sam čin pletenja vune i kreiranja vizualnih sredstava i predmeta od tekstila koji simbolički služe za rasplitanje informacija. Studentica je osmislila četiri načina vizualnog kodiranja unutar kojih prevodi abecedu u znakove izrađene od vune a njihovom kombinacijom komunicira poruke o rodnoj neravnopravnosti u kućanstvu kroz svakodnevni komad ručnog rada (hekleraj) ili vizualizira statistike o rodnim razlikama kroz nosive komade (šalove) koji ujedno mogu iskazivati i stav samog korisnika. Kreirala je i tzv. meke plakate (plakate od vune) za javne prostore u koje je ukodirala kratke poruke te specifične osobne reakcije (hekleraj) kao kritiku na osobne
situacije u vlastitom kućanstvu. Rad je višeslojan, eksperimentalan, provokativan i senzibilan. Uspostavlja mnogostruke poveznice različitih tema i medija te stvara nove veze i metodologije među različitim sustavima komunikacija.

Godišnja priznanja Studija dizajna dodijeljena su sljedećim projektima:

Projektu KAJ. ŠTO. ČA. projektu suradnje u oglašavanju, studentica 6. semestra preddiplomskog studija Eve Bakrač, Eme Božek, Lucije Burić, Paule Strugačevac i Ivane Šilić, pod mentorstvom Siniše Waldingera i Ive Payera iz agencije Bruketa&Žinić&Grey, uz podršku izv.prof art Tomislava Vlainića, doc.art Romane Kajp i asistentica Marije Juze i Ana-Marije Poljanec.

Zadatak Oglašivačka kampanja proveden je u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić&Gray. Studenti su uz stručno vodstvo kreativnih direktora u periodu od tri tjedna (prosječno realno vrijeme kreiranja reklamne kampanje) iskusili način rada u reklamnoj agenciji. Timovi od po 5 studenata kreirali su rješenja za novo hrvatsko mainstream pivo. Projektni zadatak podrazumijevao je kompletan brending, osmišljavanje imena te reklamne kampanje. Jedna od grupa studenata kao odgovor na projektni zadatak kreirala je rješenje KAJ. ŠTO. ČA, pivo pomirbe. Rješenje se sastoji od različitih etiketa i oglasa koje narječjima hrvatskog jezika komuniciraju specifična različita regionalna, društvena i kulturna bogatstva kroz ljubav prema pivu. Kroz intenzivnu suradnju studenti su u kratkom periodu uspješno osmislili i razradili kompletan identitet i komunikaciju mainstream piva kroz suvremena kreativna oglašivačka rješenja koja putem domišljatog koketiranja s kolokvijalnim jezičnim izrazima evociraju heterogene emocije i reakcije publike.

Priznanje je također dodijeljeno projektu Students for Tolerance, studentata 4. i 6. semestra preddiplomskog studija Katje Malešević, Mihaela Šandra, Svena Vranješa, Eme Božek, Lucije Burić, Luce Storić, Ivane Šilić i Sare Zelić pod mentorstvom Marije Juze s Odsjeka Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Mirka Ilića, voditelja projekta Tolerance Project NYC, Tomislava Bobineca s Instituta za dizajn i komunikacije na FH Joaneum iz Graza, Austria, Domena Frasa s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani i Rogera Walka s Fakulteta za dizajn Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti Dortmund, Njemačka.

Studenti za toleranciju projekt je i serija međunarodnih izložbi studentskih plakata nastalih unutar BIP Erasmus jednotjedne intenzivne radionice pri FH Joanneum u Grazu. Temelji se na visokoprofilnom projektu Tolerance dizajnera Mirka Ilića i rezultat je uspješne međunarodne suradnje četiriju europskih sveučilišta. Autori radova predstavljenih na izložbama su studenti FH Joanneuma iz Graza, Akademije likovne umjetnosti i dizajna iz Ljubljane, Studija dizajna iz Zagreba te Fakulteta za dizajn iz Dortmunda. Radovi se bave interpretacijom tolerancije kroz različite narative i vizualne pristupe. Realizirane su izložbe u Berlinu (BNDW) i Grazu (Joanneumsvirtel) u svibnju, u Ljubljani (TAM-TAM Figovec) u srpnju te u Zagrebu (ZGDW) u rujnu 2022. Zagrebačka izložba sustavno je fizički i medijski devastirana od nekolicine interesnih skupina koje su promovirale govor mržnje i širenje dezinformacija. Ovim priznanjem želimo pohvaliti kompletan angažman studenata te im dati dodatnu podršku da i dalje u svojim radovima budu autentični, hrabri i kreativno kritični.

Priznanje je dodijeljeno i projektu Održivi dizajn za ruralni razvoj, studenata 3. sem. diplomskog studija Lane Banek, Andree Bielen, Sare Bonačić, Martine Brkić, Brune Čičin-Šain, Ene Čuček, Lucije Kosine, Ane Koruge, Kristine Majer, Josipe Matić, Petre Piknjač, Maura Polondaka, Tene Pezdevšek, Lucije Tandare, Katarine Trpčić i Ive Žmirak, pod mentorstvom izv.prof.art Sanje Bencetić, izv.prof.art Ivane Fabrio i doc.art Izvorke Jurić.

Projekt se temelji na integraciji teorijskih znanja i praktičnih vještina usvojenih
kolizijom kolegija Inkluzivni dizajn (mentorica Sanja Bencetić), Socijalni dizajn (mentorica
Ivana Fabrio) i Upravljanje dizajnom (mentorica Izvorka Jurić). S ciljem revitaliziranja ruralnih
područja kontinentalne Hrvatske, ostvarena je suradnja triju grupa studenata Vizualnih
komunikacija i Industrijskog dizajna. Metodologija rada provedena je kroz terenska
istraživanja gdje se suočilo s problemima razumijevanja ljudi i situacija izuzetno različitih od
vlastitih te je detaljno istražena kompleksnost zatečenih problema i svih uključenih sudionika. Uočeni su zanimljivi potencijali te osmišljena različita sustavna rješenja u okviru krovne teme održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Proces rada uključuje dizajn proizvoda, komunikacija i sustava usluga/aktivnosti, te organizacijski i financijski plan implementacije u realnom okruženju. Rezultat je prikazan u vidu tri grupna projekta s nazivima: vatra, kišnica i lov.

Čestitamo!