Darija Barbarić

Mesmerica

2022./2023. / Industrijski dizajn / Diplomski: II semestar / Industrijski dizajn 2
Mentor: 
Fabrio Ivana
Asistent: 
Bačun Nina

Mesmerica je spekulativni projekt koji istražuje koncept mesmerizma u kontekstu modernog društva. Inspiriran povijesnom praksom mesmerizma i fenomenom magnetskog privlačenja i odbijanja, projekt reinterpretira suvremenu verziju Mesmerovog baqueta izrađenu od drva i prozirnog pleksiglasa. Baquet je opremljen LED svjetlima, a uključuje par rukavica. Rukavice su dizajnirane s ugrađenim magnetima i magnetskim senzorom koji je povezan s elektonikom unutar baqueta.

Glavni cilj projekta je istražiti utjecaj magnetskih sila na dinamiku međuljudskih odnosa. Vizualizirajući inače nevidljive magnetske sile, projekt generira grafiku koja odgovara interakciji magneta unutar rukavica. Ova vizualizacija služi kao prikaz plesa magnetskih sila privlačenja i odvijanja i njihovog utjecaja na odnos između dvije osobe. Projekt se može primijeniti u raznim scenarijima, poput interakcije između dvije osobe, osobne introspekcije ili u kontekstu mesmerista i pacijenta.

Kao spekulativno nastojanje, Mesmerica ima za cilj predvidjeti budućnost magnetske povezanosti među ljudima u svakodnevnom životu. Također potiče pitanja o relevantnosti tehnike mesmerizma u današnjem vremenu. Spajajući tehnologiju, umjetnost i psihologiju, projekt nudi jedinstveno istraživanje potencijalnih budućih razvoja u ljudskoj povezanosti i ulozi magnetskih sila unutar tih interakcija.


Suradnici: dr.sc. Jasmina Isaković; doc. art. Goran Ferčec  

Mesmerica