Lana Banek, Andrea Bielen, Erik Burić, Lada Kušec Deči, Maja Janković

Kooperativna društvena igra — Kletch

2020./2021. / Vizualne komunikacije / Diplomski: I semestar / Dizajn vizualnih komunikacija 1
Mentor: 
Mudnić Andrija
Komentor: 
Milovčić Dina

Projekt kooperativne društvene igre Kletch proizvod je suradnje na grupnom projektu u sklopu Institucionalnog projekta Odsjeka – Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Glavna tema projekta bila je potres, njegov utjecaj na svakodnevni život, nova ponašanja i događanja kao i problematiku boravka, kretanja i nastavka života u gradu Zagrebu.

Ciljna skupina projekta su djeca i za njih je osmišljen set informacija i znanja o elementarnim nepogodama kako bi ih upoznali u svrhu redukcije stresa, anksioznosti i straha od istih. Grupa studenata je vrlo angažirano konzultirala niz suradnika, profesionalaca iz područja, pedagogije, psihologije i sociologije, uz čiju pomoć su projektirali društvenu igru koja kroz zabavu upoznaje igrače s elementarnim nepogodama, a kroz izazove u igri uči ih kako savladati strah, kako surađivati, te kako je društvo odnosno grupa jača od pojedinca.

Demistifikacija prirodnih pojava i upoznavanje s njima rezultira smanjivanjem stresa, anksioznosti i straha, a igra je odabrana kao djeci najzanimljiviji način učenja. Kroz uloge 4 čarobnjaka, djeca igraju skupa protiv zajedničkog neprijatelja – Crne kraljice koja izaziva nepogode. Igra je povezana sa Zagrebom ilustracijama zagrebačkih atrakcija na ploči i karticama, samom legendom o Crnoj kraljici te imenima koja su inspirirana dijalektom Zagreba i okolice. Uz igru predviđeni su i edukativni materijali za škole u obliku plakata i letaka, koji vođeni likovima iz igre navode osnovne korake u slučaju nepogode te načine nošenja sa strahom. Također, uz njih dolaze i promotivni materijali koji bi krasili dječji školski pribor. 

Rektorova nagrada 2021. u kategoriji Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora).