Izjava za medije Studija dizajna povodom neuspjelog natječaja za izbor dizajna nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura i centa

Izjava za medije Studija dizajna povodom neuspjelog natječaja za izbor dizajna nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura i centa

Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu podržava napore dizajnerske struke u vezi provedenog i neuspjelog natječaja za dizajn motiva nacionalne kovanice eura. Ponavljanje natječaja po istim načelima i kriterijima je posve pogrešno kao što je bio slučaj i s prvim natječajem.

Natječaj za dizajn predloženih motiva trebao bi biti fokusiran na profesionalne autore, u ovom slučaju u domeni dizajna, a ne na opću populaciju. Izostanak takvog polazišta u natječaju svjedoči o nesnalaženju tijela javne uprave u području inovacija kao i o nepovjerenju u struku koja se tijekom posljednjih tri desetljeća u Hrvatskoj afirmirala kao jedan od ključnih čimbenika pozitivnih promjena u gospodarstvu, kulturi i društvu općenito.

Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu, kao središnje mjesto edukacije za dizajn u sustavu visokog obrazovanja, školuje tri do pet godina buduće profesionalce na najvišim načelima i kriterijima struke, koji uključuju razumijevanje smisla inovacije kao i shvaćanje autorskog prava. Nastalu situaciju bi bilo bolje iskoristiti za temeljite promjene u načinu na koji se uopće radi izbor inovativnih ideja, odnosno da se sustavno shvati tko sve može sudjelovati i može li se u natječaju koji je otvoren za sve građane govoriti o dizajnu i dizajnerima. Takvi natječaji impliciraju da baš svatko ima šansu napraviti "dizajn" i biti "dizajner". Takvim se pristupom degradira struka dizajna kao i razina inovacije potrebna društvu.

U tome je bit problema i ako se takav pristup ne promijeni, bez obzira na ovaj natječaj, problemi će se ponavljati i u budućnosti.

prof.dr.sc. Feđa Vukić
voditelj Studija dizajna, Arhitektonski fakultet