Gianluca Giorno - Razotkrivanje

U petak, 9. lipnja, s početkom u 20 sati, u DAZ-u, Trg Josipa Jelačića 2, otvara se izložba Gianluca Giorna, pod nazivom Razotkrivanje. Pop up izložba o umjetniku, inženjeru, izumitelju Gianluci Giornu i njegovim radovima, čiji su tragovi nevjerojatnim spletom okolnosti iščezli iz vidokruga umjetničke kritike i javnosti je istraživanje nepoznatog u sferi fizičkog i metafizičkog, te pokušaj razumijevanja i potvrde relativnosti postojanja u vremenu i prostoru.

Možda je teško razumjeti u današnje vrijeme da netko tko je živio, a k tome i umjetnički stvarao u većem dijelu dvadesetog stoljeća, nije ostavio tragove u prostoru elektronskih medija i mreža bilo to neposredno ili posredno.

Delikatno je pitanje utvrđivanje nečijeg postojanja jedino kroz žive tragove putem onih koji su ga fizički poznavali ili genetski naslijedili. Još je delikatnije rekonstruirati njegovo gotovo iščezlo stvaralaštvo i stavljati ga u relativno nedefinirane, neusporedive kontekste vremena tijekom većeg dijela dvadesetog stoljeća.

Kako razumjeti kontekst stvaranja nepoznatog umjetnika u prošlosti kada je zbog zasićenosti svime i svačime teško pratiti i razumjeti sadašnjost?

Da li ćemo mogućnošću temeljite rekonstrukcije nekoga ili nečega u prošlosti, moći utjecati na strukturu sadašnjosti ?

Mijenja li se ideja o kvalifikaciji umjetničkog djela ako su djelo ili autor nepoznati javnosti i kritici ?

Što je umjetnost i treba li umjetnička djela objašnjavati i ako da s kojih sve aspekata?