Etičke dileme u suvremenom dizajnu

Etičke dileme u suvremenom dizajnu

FLUID dizajn forum i NVU FLUX raspisali su regionalni natječaj za mlade dizajnere: FLUID – Regional Poster Award for Young Designers. Pravo sudjelovanja imaju mladi (do 35 godina) grafički dizajneri_ice, kao i studenti_ice dizajna i arhitekture, vizualni umjetnici_ice, fotografi_kinje i arhitekt_ice iz regije (Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija). Rok za prijavu je 5. svibnja 2020. Prijavljuje se online putem sljedećeg linka.

Tema ovogodišnjeg natječaja je ALIBI, a FLUID dizajn forum, koji se svake godine održava na više lokacija u Crnoj Gori, bavit će se etičkim dilemama u suvremenim dizajnerskim praksama. Razmotrit će se načini na koje dizajn stvara umjesto da razrješava probleme. Preispitat će se taktike koje dizajneri − svjesno ili nesvjesno − koriste kako bi osigurali alibi za djelovanje suprotno svojim etičkim uvjerenjima. Naime, kako se navodi u pojašnjenju tematskog određenja, suvremeni dizajn sve se više poistovjećuje s pozitivnim društvenim trendovima, predstavljajući neizostavan oslonac u realizaciji i promoviranju novih tehnologija, društvenih pokreta i kulturnih obrazaca koji se prepoznaju kao progresivni, osvješćeni i modernistički.

Ipak, na dizajn se jednako oslanjaju i ideologije potrošačkog društva, retrogradne i hegemonističke politike. Etičke aspekte dizajnerskog i umjetničkog djelovanja sve je teže prepoznati u globaliziranom, umreženom svijetu. Dizajneri katkat na njih ne mogu utjecati radi objektivnih (egzistencijalnih) razloga, a često nije ni moguće u cijelosti sagledati etički kontekst. Ipak, ponekad se čini da je dominantni narativ o pozitivnom društvenom utjecaju dizajnerskih praksi samo maska za moralni otklon od svega što određeni dizajn implicira.

Nagrađenim autorima_icama bit će ponuđeno da u sklopu FLUID dizajn foruma #09/2021 realiziraju zajedničku izložbu plakata ili prezentaciju. Cilj natječaja je potaknuti mlade autore_ice iz regije na problematiziranje aktualnih angažiranih tema, i to u mediju plakata. Jedan od ciljeva FLUX-a je podizanje društvene svijesti o ulozi dizajna u javnoj politici te razvoj kulture društveno-odgovornog dizajna.

Čanovi žirija: Mirko Ilić (SAD), Borut Vild (SRB), Dejan Kršić (HR), Ana Matić (CG) i Nikola Bada Radonjić (CG).

Izvor: vizkultura.hr