Dora Mihinjač dobitnica je Rektorove nagrade u ak. god 2022/2023

Dora Mihinjač dobitnica je Rektorove nagrade u ak. god 2022/2023

Dora Mihinjač dobitnica je Rektorove nagrade u ak. god 2022/2023 za rad nastao na projektiranju - Industrijski dizajn u 5 semestru prijediplomskog studija. Tema zadatka na koji je Dora Mihinjač odgovorila svojim rješenjem je dizajn proizvoda za sjedenje prema aktualnim gospodarskim, tehnološkim i društvenim uvjetima uz usvajanje znanja i vještina u području dizajna proizvoda.

Prije projektiranja, zadatak je nalagao istraživanje tzv. klasika u području dizajna stolica, a Dorin odabir bila je analiza školskih stolica kroz rad francuskog dizajnera Jean Prouvea. Inspirirana njegovim pristupom, ne samo oblikovanju, već i produkciji kroz tada dostupne tehnologije, odlučila je napraviti svojevrsan hommage djelu Jeana Prouvea. Vodila se pritom njegovim senzibilitetom za društvo i umjetnost, koji mu je, uz poznavanje industrijske proizvodnje i njenih mogućnosti, omogućio široki spektar djelovanja. 

Njegov jedinstveni rukopis (oblik kompasa) studentica je prepisala artikuliranjem forme plohe metala u njezin obris, liniju. Na taj način, inverzno, pune oblike predstavlja kroz praznine, reducirajući materijal, a ne gubeći pritom na čvrstoći konstrukcije. Dorin pristup zadatku sveobuhvatno se referira na ono što ju je u radu Jeana Prouvea najviše inspiriralo; istraživanje potencijala materijala u svrhu postizanja karaktera proizvoda. Participativni pristup dizajnu reflektirao se kroz ukupan proces, od inicijalne suradnje s bravarom u dijalogu s kojim je i nastao konačni proizvod, do integriranja postojećih poluproizvoda iz industrije, čime rad uspješno kolažira razne doprinose u skladnu cjelinu.

Rad obuhvaća i kampanju za promociju stolice Kos, a uključuje plakate, naljepnice i knjižicu. Suradnja s kolegicom iz područja vizualnih komunikacija rezultirala je poticajem na uspostavljanje dijaloga sa zajednicom u cilju podizanja vizualne kulture društva. 

Akademska godina: 2022./23.
Dora Mihinjač
Stolica "Kos"
Mentorice rada: izv.prof.mr.sc. Ivana Fabrio i asist. Nataša Njegovanović
Suradnica (vizualne komunikacije): Sara Dumančić
Fotografija: Pavel Posavec