Toni Bilić

Dođite, doćemo

2022./2023. / Industrijski dizajn / Diplomski: IV semestar / Industrijski dizajn – Diploma
Mentor: 
Bencetić Sanja
Stručni suradnik: 
Njegovanović Nataša

Projekt „Dođite, doćemo“ predstavlja suvremenu interpretaciju odabranih bosanskih običaja koji su oblikovali bosanski narod. Projekt običaje analizira, dekonstruira i ponovno sintetizira njihove vrijednosti kroz dizajn suvremenog rituala socijalizacije i njemu pripadajućih artefakata. Cilj projekta je propitkivanje i traganje za stvarnim vrijednostima koje se kriju u srži bosanskih običaja te njihova prilagodba suvremenom načinu života uz očuvanje stvarne topline, emocije i susretljivosti bosanskog naroda i života. 

Rad se sastoji od tri dijela: suvremenih interpretacija sofre, seta za izradu bosanske kahve na izvorni način i interpretacije kese koja dekonstruira običaj kese koji je otišao u krivom smjeru. Kesa koja je nekada bila simbol iznimne susretljivosti i emotivne geste pretvorila se u egoističnu potrebu i financijski teret koji se ispriječio na put čestim druženjima. 

Svoje ime projekt pronalazi u riječima koje su Bosanci, susretajući se na ulici, počeli izgovarati zdravo za gotovo. „Dođite, doćemo“ nas uistinu poziva da ispunimo obećanje i dođemo, te shvatimo koja je istinska bit tog dolaska te prijateljstva i slušanja drugoga.