Dig studio: Dizajn s polica - Izložba u HDD galeriji

Dig studio: Dizajn s polica - Izložba u HDD galeriji

U četvrtak, 23. svibnja, u 19 sati, u HDD galeriji, otvara se izložba dizajnerskog studija Dig i njegovog autorskog dvojca koji čine Izvorka Jurić i Jurica Kos. Izložba pod naslovom 'Dizajn s polica' pogled je unatrag ne samo na najbolje projekte ovog recentno osnovanog studija, ali i njegovih prethodnika – Design Bureaua Izvorka Jurić i Tridvajedan – nego ujedno i neke od najhvaljenijih i najnagrađivanijih dizajna ambalaže u proteklih gotovo dva desetljeća.

Iz teksta Marka Goluba:
Iza naizgled krajnje nepretencioznog naslova 'Dizajn s polica' stoji određena promišljenost i odlučnost koja karakterizira i same radove studija, izbrušena kroz više od dvadeset godina rada, naročito u osjetljivom području na koje se ova izložbena prezentacija fokusira: dizajnu ambalaže i s njim usko povezanim brendiranjem i rebrendiranjem proizvoda. Taj izraz, 'dizajn s police', neposredno i jasno govori o ‘mjestu’ predmeta koji se dizajniraju, to je dizajn s kojim se susrećemo u trgovinama, ili pak ima svoje mjesto u našim domovima, nerijetko u društvu s drugim, obično također dizajniranim predmetima. S takvog mjesta oni nas pozivaju na interakciju, na njemu moraju biti prepoznatljivi, mora nam u trenutku biti jasno što su i koji je njihov sadržaj i svrha, moraju nam dati relevantne informacije, biti sigurni za okoliš i pogodni za transport, moraju se istaknuti u odnosu na druge, i moraju nam – svojim imenom, oblikom, konturama, bojom, taktilnošću itd. – ispričati priču vrijednu naše pažnje.

U Hrvatskoj djeluje niz studija koji rade izuzetne projekte dizajna ambalaže, ali tim koji je sad već mnogo godina pod različitim imenima vodila Izvorka Jurić, a sada joj se i formalno kao partner u Dig studiju pridružio nešto mlađi Jurica Kos, u toj specifičnoj niši ove industrije pronašao je i s ogromnom pažnjom izgradio svoju specijalnost te na neki način središnje mjesto. Oko svakog njihovog novog projekta, a rade ih mnogo i u Hrvatskoj i za inozemne klijente, razvije se neka vrsta znatiželje i uzbuđenja – pakiranja koja dizajniraju jesu atraktivna, ali to je najlakši dio, posebnim ih čini njihova otvorena ambicioznost. To su ambalaže u čijem se središtu uvijek nalazi neka vrsta inovacije – tehničke, konceptualne itd. – neko dosljedno načelo da još jedna nova ambalaža na tržištu treba zavrijediti svoje mjesto time što je s njom napravljen jedan korak dalje od onog za što smo dotad mislili da ambalaža proizvoda te vrste može biti. To znači da ćemo u mnogima od njih pronaći detalj koji interakciju s predmetom čini drukčijom, naći ćemo razložno primijenjene nove materijale i tehnologije izrade, dorađene, poboljšane funkcije određenih njegovih elemenata. Pritom su, međutim, njihove dizajnerske odluke racionalne i ne zalijeću se u ekstravaganciju i pretjerivanje. Dig studio ima ukusa, a taj ukus je izgrađen znanjem o svom glavnom mediju i njegovim mogućnostima.

Više