Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight – poziv na radionicu

Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight – poziv na radionicu

Udruga Metamedij, u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (UMAS) i Sveučilištem u Novoj Gorici (Slovenija), organizira radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom ‘’Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight’’. Radionica će se održati od 1. do 6. kolovoza 2022. godine u Zajednici tehničke kulture u Puli, a vodit će je Maja Grakalić i pETER Purg. Prijave traju do 6. srpnja.

U ovoj će radionici polaznici istražiti alate i metode strateškog predviđanja, discipline bliskoj spekulativnom dizajnu i kombinirati je s pristupima umjetničkog mišljenja. Radionica će se održati tijekom 24. izdanja Media Mediterranea festivala.

Teme radionice će se nadovezivati na temu samog festivala “Svjetovanja hidrosfere”, posebice s obzirom na goruće probleme morskih i pomorskih svjetova, obalnih zajednica, njihovih raznovrsnih ekologija i izazova održivosti, post-turizma, migracija na moru, oceanskog i otočkog mišljenja, klimatskih promjena, potrošnje energije, odrasta itd. Postoji li prostor za novu vrstu (plave) humanistike? Za bavljenje s ovim temama koristit ćemo strateško predviđanje i spekulativni dizajn, prakse koje pripadaju grani disciplina koje se bave predviđanjima.

U ovoj će radionici polaznici biti upoznati s metodama i procesima strateškog predviđanja i proširiti ih umjetničkim mišljenjem. Nakon upoznavanja s osnovnim metodama, polaznici će istraživati moguće plave budućnosti i postupno razvijati prototipove koji manifestiraju različite vizije spekulacija o mogućim (više ili manje održivim) budućnostima. Na zadnjem danu radionice sudionici će prezentirati svoje misaone procese, kao i opipljive rezultate njihovih projekata festivalskoj publici. Sudionici će biti poticani na strateško i kritičko razmišljanje o učinku koji naše trenutne akcije i osobne pristranosti mogu imati na budućnost čovječanstva, društva i planeta. Sudionici će raditi u suradničkom i inkluzivnom okruženju, koristeći vlastite vještine i dostupnu tehnologiju, kao i osobne kreativne alate koje ponesu sa sobom.

Opće informacije Poziv je namijenjen širokom spektru sudionika, od studenata do mladih stručnjaka u kreativnom sektoru, s posebnim naglaskom na umjetnička i dizajnerska usmjerenja, u područjima novih medija, IT-ja, sociologije, (eko)biologije, artivizma, humanitarizma itd., između 18 i 35 godina. Program radionice uključuje predavanja te suradničke i interaktivne vježbe, vizualne/medijske prezentacije i grupni rad usmjeren na proces praktične sukreacije. Radionica će se održati na engleskome jeziku. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Troškovi smještaja su u potpunosti pokriveni od strane organizatora, dok troškove hrane i puta sudionici snose sami. Na radionici će se osigurati osvježenja. //

Za sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti se putem online obrasca.Za više informacija možete nas kontaktirati na: kontakt.radionice@gmail.com 
Rok za prijave je 6. srpanj 2022. godine. Broj sudionika je ograničen. Svi prijavljeni zaprimit će obavijest o rezultatima selekcije putem e-pošte 14. srpnja 2022.