Roberta Kralj

Disleksija

2020./2021. / Industrijski dizajn / Diplomski: IV semestar / Industrijski dizajn – Diploma
Mentor: 
Fabrio Ivana
Komentor: 
Hercog Andrea
Asistent: 
Pavlinek Nika

Disleksija – Senzorno pametno i poticajno okruženje kod djece s poteškoćama u učenju i čitanju.

Disleksija je skup teškoća koje se očituju u čitanju, pisanju i učenju kod djece. S obzirom da djeca s disleksijom imaju izraženu sklonost ka kreativnom razmišljanju kroz pokret, slike i zvuk, a većina pomagala za djecu s disleksijom se nalazi u digitalnom obliku kako bi se smanjilo vrijeme koje djeca provode na mobitelima i računalima u konceptu je razmatrana mogućnost rješavanja problema na inovativan način.
Koncept se razlikuje od postojećih rješenja po tome što obuhvaća načine učenja koji potiču senzomotorni razvoj i primjenu kreativnih metoda učenja u prostoru dječjeg doma kroz inkluziju djece s disleksijom u interakciji s drugom djecom.

Idejno rješenje je edukativni alat koji u kombinaciji s aplikacijom pomaže djeci starosti od 5 godina na dalje u vježbanju i svladavanju samostalnog čitanja. Uloga aplikacije je arhiva aktivnosti dok alat potiče djecu na samostalno učenje i kreativnost tako što s njima funkcionira svjetlom, glasom i projekcijom što mu daje životni karakter. Alat ne obavlja neku radnju umjesto djeteta i ne ometa ga u samostalnom čitanju već potiče na interakciju s prostorom vlastitog doma kroz pokret. Obuhvaća učenje koje djeci s poteškoćama u čitanju interpretira na kreativni način u kombinaciji igre, učenja i čitanja kroz organizaciju prostora doma po Thornburgovom modelu.

Različitim načinima spajanja proizvod postaje višenamjenski i potiče na koncept igre što djeci olakšava razumijevanje proizvoda te mu daje prijateljski karakter. Oduzimanjem i dodavanjem elemenata proizvodu se produžuje životni vijek jer se može koristiti kasnije kada dijete odraste kao projektor za gledanje filmova, kamera, glasovni asistent ili rasvjetno tijelo. Prijedlog materijala za izradu proizvoda je biopolimer plastike koja se može u potpunosti reciklirati.