Nominacije za Nagrade Studija dizajna za ak. g. 2020./21.

Nominacije za Nagrade Studija dizajna za ak. g. 2020./21.

Objavljene su nominacije za Nagrade Studija dizajna za akademsku godinu 2020./21. Na Preddiplomskom studiju Industrijskog dizajna nominirane su Nola Bokun za rad 'toALLet' te Eva Rodinis za rad 'Kava na kavi'. Na Preddiplomskom studiju Vizualnih komunikacija nominirane su Luciana Medić za rad 'Omaž otisku – istraživanje tehnike', Ivana Šilić za rad 'Vizualni identitet i signalistika Muzičke akademije u Zagrebu (MUZA)' te Hana Krajčević za rad 'Plakati za mjuzikle Ansambla Kolbe'. Nominacije Diplomskog studija Industrijskog dizajna uključuju rad Eme Šimunec 'Smrt kao prirodna metamorfoza' te rad 'Živi arhiv — platforma za afirmaciju i očuvanje alternativnih i inovativnih kulturno-umjetničkih praksi kao kulturne baštine Tanje Virag. Na Diplomskom studiju Vizualnih komunikacija nominirani su Zoe Šarlija za rad 'Čitanje grada – interpretacija vizualne buke u javnom gradskom prostoru kroz medij fotografije' te Josipa Petrov za rad 'Marija Bistrica – dizajn interaktivne web-stranice za promociju i očuvanje tradicijskih obrta'. Pobjednici će biti objavljeni za tjedan dana!

NOMINACIJE SD 2020./21.

PREDDIPLOMSKI STUDIJ ID

Nola Bokun
Naziv rada: toALLet
Mentor: doc. art. Andrea Hercog
Suradnik: asist. Nina Bačun
Semestar V, ak. godina: 2020./21.

Unisex javni toaleti, koji se još nazivaju i rodno inkluzivnim, rodno neutralnim i mješovitim, ključna su mjesta koja potiču inkluzivnost i univerzalnost, te pozdravljaju različitosti zadovoljavajući tako potrebe suvremenog društva. Koncept oblikovanja WC školjke toAllet zamišljen je tako da svojim karakteristikama odgovara spomenutim zahtjevima. Novonastala školjka oblikovana je tako da se može koristiti na nekoliko načina, kako bi se prilikom upotrebe izbjegao kontakt s tijelom, te kako bi olakšalo održavanje higijene prostora. To je postignuto elongacijom na stražnjem dijelu školjke, te povećanom ukupnom površinom glavne “perforacije”, čime se olakšava „ciljanje“ tijekom uriniranja u stojećem i/ili položaju čučanja. Namjernim izostavljanjem WC daske, uz pretpostavku da većina ljudi ne sjeda na dasku u javnim WC-ima, omogućena je dodatna redukcija površine. Istovremeno funkcionalnost sjedenja nije oduzeta zahvaljujući zadebljanjima na mjestima sjednih kosti. Zaobljenja u oblikovanju dodatno omogućavaju lakše održavanje higijene.

Eva Rodinis
Naziv rada: Kava na kavi
Mentor: prof. mr. sc. Zlatko Kapetanović
Izvođač: asist. Nina Bačun
Semestar II, ak. godina: 2020./21.

U ritualu ispijanja kave svaki detalj ima svoje mjesto i značenje, ali ono nije jedinstveno određeno. Ovaj modularni sustav dizajniran je da potiče interakciju s predmetom i eksperimentiranje s poznatim iskustvom, kao i međusobnu interakciju korisnika dok slažu kompozicije inspirirane tornjevima. Kava postaje dio doma, tema razgovora i otvoreni proces. Džezva, keramičke šalice, kutije za začine i dvostrana žlica za doziranje povezani su raznobojnim podmetačima koji istovremeno služe kao spojni elementi s utorima određenih radijusa koji odgovaraju elementima periferije na obje svoje strane. Upravo taj princip slaganja daje sustavu veliki potencijal proširenja uvođenjem dodatnih elemenata, oblika, materijala ili boja.

PREDDIPLOMSKI STUDIJ VK

Luciana Medić
Naziv rada: Omaž otisku – istraživanje tehnike
Mentori: izv. prof. art. Tomislav Vlainić, doc. art. Romana Kajp
Semestar VI, ak. godina: 2020./21.

Omaž otisku publikacija je koja obuhvaća reakcije na predmete iz okoline kao rezultat istraživanja i znatiželje. Zanimanje za tehniku nastalo je tokom oblikovanja kazališnih plakata te je svoj vrhunac doživjelo u obliku završnoga rada. Predstavljen je niz eksperimenata koristeći različite alate i pristupe. Publikacija funkcionira kao omaž otisku, ali i istraživanje vlastitog likovnog izričaja te afiniteta prema analognim tehnikama.

Ivana Šilić
Naziv rada: Vizualni identitet i signalistika Muzičke akademije u Zagrebu (MUZA)
Mentorica: doc. art. Romana Kajp
Semestar III, ak. godina: 2020./21.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj, a među svojim studentima poznatija je kao “MUZA”. Logotip je nastao apliciranjem audio zapisa snimljenog u prostorima studentskih vježbaonica Muzičke akademije, u obliku audio spektra na kraticu MUZA, čime je dobiven logotip koji se generira reagiranjem na glazbu. Generirane su dvije finalne verzije koje se koriste za funkcionalno-promidžbene sadržaje; mirnija koja predstavlja akademski aspekt MUZE te slobodnija čiji patern predstavlja mladenački i studentski aspekt. Vibracija iz logotipa kod signalizacije je uključena preklapanjem slova i brojeva kod naziva najvažnijih segmenata i sadržaja akademije, a to su katovi, nazivi koncertnih dvorana, te naposljetku brojevi učionica i vježbaonica.

Hana Krajčević
Naziv rada: Plakati za mjuzikle Ansambla Kolbe
Mentor:  izv. prof. art. Tomislav Vlainić (nositelj kolegija)
Izvođač: asist. Marija Juza
Suradnici: asist. Dina Milovčić, doc. art. Inja Kavurić Kireta
Semestar VI, ak. godina: 2020./21.

Rješenja plakata bave se istraživanjem i prikazivanjem drugačije estetike duhovnoga. Samo rješenje bazirano je na uzoru vitraja, ali i na konceptu izmjene detalja i glavnog simbola (glavni simbol je napravljen praznim prostorom te je odmah vidljiv dok su ostali detalji vidljivi dubljim i detaljnijim promatranjem). Rješenja se bave tematikom svetaca te vektorskim stilom linija koje prikazuju biografije istih. Boje na plakatu povezane su sa tematikom korizme, mučeništva  mira (ljubičasta, crvena, zelena), te svaki dodatno za lakše prepoznavanje ilustracije ali i za naglaske najbitnijeg (druga boja) posjeduje još dvije susjedne boje.

DIPLOMSKI STUDIJ ID

Ema Šimunec
Naziv rada: Smrt kao prirodna metamorfoza
Mentor: izv. prof. mr. sc. Sanja Bencetić
Suradnik: Nina Bačun
Semestar II, ak. godina: 2020./21.

Projekt 'Biodizajn – Smrt kao prirodna metamorfoza' propituje tabu smrti i s njom povezane suvremene potrebe čovjeka. Problematizira zastarjelost postojećih rituala, no istovremeno nudi spekulativni prijedlog potencijalno prihvatljivog novog rješenja u obliku biočipa. Biočip omogućuje prirodno odlaganje tijela koje nije agresivno za prirodni okoliš već mu doprinosi, hraneći ga, dok paralelno ispunjava ljudsku potrebu za bilježenjem vlastitog postojanja. Biočip sadrži sjeme biljke i sjeme kristala. S jedne strane, sjeme biljke potencira dublju i kompleksniju povezanost čovjeka s vlastitom okolinom, te omogućuje obnavljanje i održavanje bioraznolikosti. S druge strane, sjeme kristala omogućuje ekološki prihvatljivo stvaranje dugoročnog zapisa o postojanju osobe i njenim osobinama. Rješenje se temelji ne znanstvenim i alternativnim spoznajama o biološkim procesima te ekološkoj i kulturološkoj prihvatljivosti.

Tanja Virag
Naziv rada: Živi arhiv — platforma za afirmaciju i očuvanje alternativnih i inovativnih kulturno-umjetničkih praksi kao kulturne baštine
Mentor: izv. prof. mr. sc. Ivana Fabrio
Suradnik: Nina Bačun
Semestar IV - DIPLOMA, ak. godina: 2020./21.

Živi arhiv novi je koncept arhiva, prostor koji pohranjuje alternativnu i inovativnu kulturno-umjetničku produkciju i prakse nastale na području Koprivnice. Građen je od sustava jednostavnih elemenata koji stvaraju zone za pohranu, istraživačko-produkcijske punktove i interpretativne točke. Pohranjena građa se koristi kao aktivator kreativnosti, kulturno-umjetničke produkcije i djelovanja. Preusmjeravanje kreativnog potencijala u produktivnost ostvaruje se kroz istraživačko-produkcijske punktove koji potiču na istraživanje, manipulaciju i kombiniranje raznih vrsta građe kroz spajanje suvremenih i starih tehnologija i alata što dovodi do stvaranja nečeg novog, multimedijskog, hibridnog. Cilj Arhiva je potaknuti mlade na djelovanje i kreaciju zagovarajući kulturnu produkciju i njeno očuvanje kroz aktivno korištenja arhiva. Arhiv kao takav može utjecati na jačanje veza unutar lokalne zajednice što ju čini kulturno otpornijom i unutar nje stvara nove društvene odnose i suradnje. Dolaskom posjetitelja u prostor, pružanjem znanja i interakcijom on postaje prostor koji je živ i koji živi.

DIPLOMSKI STUDIJ VK

Zoe Šarlija
Naziv rada: Čitanje grada – interpretacija vizualne buke u javnom gradskom prostoru kroz medij fotografije
Mentor: izv. prof. art. Tomislav Vlainić
Komentor: izv. prof. art. Stanko Herceg
Suradnici: Marija Juza, pred. dr. sc. Ivana Podnar
Semestar IV - DIPLOMA, ak. godina: 2020./21.

Bivanje i kretanje gradom nije moguće u tišini. Grad konstantno govori. Ovaj rad pristupa gradu kao kompleksnoj strukturi isprepletenoj gomilom teksta i slika koje zajedno čine gradsku vizualnu buku. Tekst i slika naizgled nevino ‘izloženi’ u javni gradski prostor predstavljajući se kao potpuno prozirni i jednoznačni, zapravo su nositelji brojnih skrivenih poruka, namjera, ideologija. Krećući se gradskim ulicama, zbog svoje blaziranosti više nismo ni svjesni da se probijamo kroz enormnu kakofoniju teksta i slike. Stoga, ima li boljeg medija od fotografije za ulazak u samu srž naizgled banalnog svakodnevnog gradskog pogleda. Fotografija ima moć izborom i manipulacijom pogleda jasnije kontekstualizirati, ali i dekontekstualizirati i rekontekstualizirati prikazano. Kadriranjem grada kao da pauziramo film koji se snima tijekom naše kretanje gradom. Tek analizom tih uokvirenih segmenata doživljavamo, vidimo i čitamo grad u nekom drugom, možda realnom, a možda i apsurdnijem svjetlu.

Josipa Petrov
Naziv rada: Marija Bistrica – dizajn interaktivne web-stranice za promociju i očuvanje tradicijskih obrta
Mentor: izv. prof. art. Tomislav Vlainić
Suradnica: Marija Juza
Semestar IV - DIPLOMA, ak. godina: 2020./21.

Projekt se bavi promocijom Općine Marija Bistrica kao kulturne turističke destinacije s fokusom na tradicijske zanate; medičarstvo, izradu dječjih drvenih igračaka i lončarstvo. Prototip kreativnog rješenja realiziran je u obliku interaktivne web-stranice koja funkcionira kao multimedijalni kolaž. Mrežna stranica izlazi iz normativnih okvira te omogućuje doživljaj Marije Bistrice i njenih obrta kroz različite ambijentalne screenove. Putem snimki, tipografije, fotografija, zvukova i animacija dočarani su mikro-trenuci svakodnevice; ljepota krajolika, vidici, bioraznolikost, narodna glazba, lokalni govor te tradicijski zanati. Kroz vizuale se provlači lajt-motiv ilustriranih oblika preuzetih s različitih suvenira. Animirani motivi s igračaka i licitara suptilno nas vode kroz mrežnu stranicu. Svjež i moderan izgled postignut je minimalnim dizajnom i parallax efektom prilikom kretanja kroz web. Boje za mrežnu stranicu su preuzete sa suvenira, a tipografija služi kao kontrast tradicijskim linijskim motivima. Cilj projekta jest pridonijeti revitalizaciji nematerijalne kulturne baštine.